fbpx

Бензинът в САЩ доближава рекордни стойности

Цената на бензина в САЩ за първи път надвиши 5 долара за галон, показват данните от AAA, цитирани от Ройтерс. Това увеличава ръста на разходите за гориво, което води до нарастваща инфлация.

Средната цена на национално ниво се повиши до 5,004 долара за галон на 11 юни от 4,986 долара ден по-рано. Като се коригира инфлацията, средната стойност на бензина в САЩ все още е с приблизително 8% под най-високите стойности от юни 2008 г. – около $5,41 за галон, според данни на Министерството на енергетиката на САЩ.

Агенцията коментира, че високите цени на бензина са голям проблем за президента Джо Байдън и демократите, тъй като те се борят да запазят крехкия си контрол над Конгреса на междинните избори, които предстоят през ноември.

Байдън използва множество лостове в опит да понижи цените, включително рекордното освобождаване на количества петрол от стратегическите резерви на САЩ, отказ от правилата за производство на летен бензин и надежди големите страни от ОПЕК да увеличат производството.

И все пак цените на горивата се покачват по целия свят поради комбинацията от възстановяващо се търсене, санкции срещу Русия и свиване на капацитета за рафиниране.

Дори и при повишаване на цените пътуванията в САЩ остават сравнително интензивни, само с няколко процентни пункта под нивата преди пандемията.

Все пак икономистите очакват търсенето да започне да намалява, ако цените останат над 5 долара за барел за продължителен период от време.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"