fbpx

Без България в класацията на най-скъпите компании в ЕС

Visual Capitalist класира 20-те корпорации с най-висока стойност в страните от ЕС въз основа на тяхната пазарна капитализация към 15 април 2024 г. Данните са в щатски долари и са получени от Companiesmarketcap.com.

Novo Nordisk в момента струва повече от 550 милиарда долара, което го прави най-ценната компания в Европа с голяма разлика пред останалите. Фармацевтичният гигант е специализиран в лекарства за диабет и отслабване. Търсенето на два от тях, Ozempic и Wegovy, нараства ефекта им при отслабване, което дори предизвика национален недостиг в Съединените щати.

Класацията на изданието включва разширен списък на най-ценните публично търгувани компании в по-големите икономики на ЕС.

Visual Capitalist

Супергигантът за луксозни стоки LVMH, който притежава марки като Tiffany, Christian Dior и TAG Heuer, е втората по големина компания в Европа по пазарна капитализация с 420 милиарда долара.

Челната тройка завършва ASML, която произвежда оборудване от решаващо значение за производителите на чипове, на стойност 380 милиарда долара.

Когато се разглежда регионът, има огромно несъответствие между държавите-членки на ЕС и техните най-ценни компании.

Например датската Novo Nordisk и френската LVMH струват между 400-550 милиарда долара всяка. В същото време някои държави нямат публично регистрирана компания, която да струва дори над 1 милиард долара. България, както се и предполага, е далеч от въпросната класация, в която обаче присъстват компании от Румъния, Хърватия, Словения, Унгария, Полша Чехия.

Всъщност 100-те най-ценни компании в ЕС са разположени в само 12 страни от блока (по-малко от половината от съюза). Иначе в топ 100 на Companiesmarketcap има 61 компании от САЩ, 10 от Китай и 18 от Европа, включително от Обединеното кралство и Швейцария.

Novo Nordisk която е №1 за ЕС е на 13 място в общата класация, а LVMH е на 20 позиция. Първите четири места са окупирани от американските компании Microsoft, Apple, NVIDIA и Google.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"