fbpx

Безпрецедентен срив на пазара на смартфони в Китай

В Китай данните за потреблението продължават да предизвикват безпокойство. Продажбите на смартфони във втората световна икономическа сила се сринаха с 13% през 2022 г., а доставките на умни телефони спаднаха под границата на 300 милиона за първи път от 2013 г. насам. Това е ясен знак, че пазарът започва да се пренасища, пише RFI.

Минус 13% за една година, това е най-големият спад, наблюдаван на пазара на смартфони в Китай от десетилетие, според проучване на фирмата IDC.

Този срив се обяснява с трудностите, с които се сблъсква икономиката на страната, останала продължително време затворена зад политиката си на нулев Ковид. Тя нанесе сериозен удар върху растежа. През декември Пекин отмени всичките здравни ограничения и сега се стреми да съживи потреблението.

Тази тенденция, наблюдавана в Китай, е в съответствие с насищането на пазара на смартфони в световен мащаб, където общите продажби се сринаха с 18% през последното тримесечие на 2022 г.

Бунтовете са друга причина

Освен това доставките на китайски смартфони през миналата година също белязаха голям срив, като за първи път от 2013 г. спаднаха под границата от 300 милиона броя.

През ноември избухнаха масови бунтове срещу нулевия Ковид във фабриката на Foxconn в Джънджоу, най-големият завод за сглобяване на iPhone в света. Тези бунтове силно разтроиха веригите за доставки на американския гигант Apple.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"