fbpx

Безпрецедентна вълна от създаване на нови стартъпи в САЩ

Нови иновативни компании никнат като гъби в САЩ. Този процес е стимулиран от икономическото възстановяване след пандемията, от огромните инвестиционни планове на Джо Байдън и от възхода на изкуствения интелект. Той се разпространява и в исторически по-малко динамични региони, като Юга и „Ръждивия пояс“ (Rust Belt), бившия индустриален регион на американския североизток. Явление, невиждано от времето на интернет балона от 2000-те години, отбелязва Гийом Ренуар в анализ за latribune.fr…

Добре е да си предприемач в САЩ. След края на пандемията страната преживява огромен ръст на броя на нововъзникващите компании, какъвто не е бил наблюдаван от 90-те години и времето на интернет балона.

През миналата година исканията за регистриране на нови компании (показател, често използван за измерване на предприемаческата динамика) достигнаха рекордните 5,5 милиона, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Въпреки че оттогава създаването на нови стартъпи леко се забави, то остава с 80% по-високо от средното за десетилетието преди Ковид. За сравнение в Европа това увеличение е едва 20%.

Иновативните компании са във всички региони

Друга нова отличителна черта е, че тези млади компании вече не са концентрирани само в големите исторически центрове на високите технологии, като Сан Франциско, Силиконовата долина (която въпреки това остава много динамичен регион) и Ню Йорк. Нито дори в по-новите центрове като Остин. Възникването им е особено бурно в райони, където заплатите са най-ниски, което включва земеделски щати като Колорадо и Юта, както и малки градове в сърцевината на „Ръждивия пояс“, като Питсбърг, където е престижният университет Карнеги Мелън, Кливланд и Детройт, бившата столица на американската автомобилна индустрия. В Охайо, където се намира Кливланд, броят на стартиращите фирми, които имат възможност да наемат работна ръка (т.е. в които не работят само собствениците и имат по-голям потенциал за растеж) се е увеличил с 42,3% миналата година в сравнение с 2023 г.

Този бурен процес се усеща и в дълбокия юг, един район традиционно по-беден и по-малко динамичен. В Атланта, столицата на Джорджия, броят на създадените стартъпи е бил със 75% по-висок между 2020 г. и 2022 г., отколкото през трите години, предхождащи пандемията. Други южни градове, като Мобил, Алабама, и Ню Орлиънс, Луизиана (два от най-бедните щати в Съединените щати), отбелязват увеличение от съответно 127% и 59% за същия период. В Ню Йорк и Бостън, два исторически центъра на високите технологии, увеличението е съответно „само“ 20% и 13%.

Цените на недвижимите имоти в традиционните центрове на високите технологии станаха изключително високи, докато същевременно те заемат все по-голям дял от американския БВП и броя на работните места. Затова предприемачите напускат Калифорния в полза на Денвър, Солт Лейк Сити или Айдахо, които освен че предлагат по-ниски наеми, предлагат и много външни дейности “, казва Фиона Скот Мортън, основател и директор на Digital Economy Project, институт за икономически изследвания към Йейлския университет.

Тези стартиращи фирми също се възползват от факта, че инвеститорите, въпреки че остават концентрирани главно в исторически центрове като Силиконовата долина и Ню Йорк, също започват да се интересуват от това, което се случва на други места. Така например през 2020 г, в Синсинати, Охайо, беше създаден инвестиционният фонд Narya Capital от Джеи Ди Ванс (кандидат за вицепрезидент в двойката на Доналд Тръмп). С финансовата подкрепа на Peter Thiel, Marc Andreessen и Eric Schmidt (бивш изпълнителен председател на Google), всички направили богатството си в Силиконовата долина, както и на Скот Дорси, инвеститор със седалище в Охайо, този фонд, който разполага с приблизително 200 милиона долара цели да инвестира в градове, традиционно пренебрегвани от инвеститорите работещи с високорискови капитали.

Географски по-разнообразна, тази кохорта от нови стартиращи компании се отличава и с по-голямото етническо разнообразие на основателите си. Според проучване на Brookings Institution, през 2022 г. 8% от фирмите са били собственост на афро-американци и 7% на латиноамериканци, в сравнение със съответно 5% и 4% през 2019 г. Феномен, който отчасти може се обясни с факта, че южните щати имат висок дял на афро-американци и латиноамериканци сред населението си.

Причините за бума

Макар че Съединените щати се ползват с реномето на страна на иновациите, предоставяща динамични условия за развитие, тенденцията през последните десетилетия е по-скоро към намаляване на дела на стартиращите фирми в икономиката. През 1982 г. 38% от компаниите са успели да оцелеят през последните пет години от същестуването си, докато през 2018 г. тази цифра е спаднала на 29%. Въпреки че условията в Силиконовата долина остават най-динамични, нейните технологични гиганти са склонни да привличат най-добрите таланти и бързо да поглъщат най-обещаващите млади стартиращи компании.

Защо тази тенденция изглежда се е обърнала днес? Пандемията несъмнено изигра своята малка роля, казва Фиона Скот Мортън. „Много хора, които загубиха работата си по време на Covid-пандемията, създадоха свои форми като странична дейност или за да преориентират кариерата си. Възможността за работа от вкъщи несъмнено също улесни създаването на нови фирми“.

Бързото възстановяване на американската икономика след 2021 г. също изигра важна роля. След като по време на пандемията имаха достатъчно време да размишляват върху това как да продължи животът им нататък и към каква кариера да се насочат, много американци се възползваха от благоприятната икономическа ситуация, за да напуснат работата си и да създадат свои собствени фирми, знаейки, че лесно биха могли да намерят работа отново, в случай не неуспех. В проучване за института Брукингс, Джон Халтивангер, икономист от Университета на Мериленд, и Райън Декър от Федералния резерв, установява връзка между нарастването на темпа на създаването на новикомпании и Голямата оставка през 2021 г.

Големи градове в „Ръждивия пояс“, като Кливланд, Питсбърг и Детройт, също се възползваха от големите планове за индустриално възстановяване, започнати от Джо Байдън, като Закона за намаляване на инфлацията (IRA) и Закона за чиповете (Chips Act). Така например в Охайо ще бъде изграден нов завод за микрочипове на Intel, който ще получи финансиране по Закона за чиповете в размер на 8,5 милиарда долара както и нови производствени мощности за електрически автомобили на Honda, Ford и General Motors, които ще се възползват от данъчни кредити в рамките на IRA.

Изкуствен интелект в изобилие

И накрая, трудно е да се обясни този бум на стартиращи компании, без да се спомене изкуственият интелект (AI), чиито последни нововъведения, под формата на основните езикови модели, довели до ChatGPT и MidJourney, според някои може да предизвика такива качествени промени като смартфоните или дори интернет.

Скорошно проучване на Центъра за икономически изследвания (CES), американски държавен изследователски институт, отбелязва, че броят на стартиращите AI фирми, създадени в Съединените щати през 2023 г., се е увеличил повече от два пъти в сравнение с предходната година, което съвпада с появата на масови генеративни AI инструменти като ChatGPT в края на 2022 г. През същата година делът на финансирането, получено от стартиращи AI компании, също се удвои в Съединените щати, като изяде една четвърт от средствата, инвестирани в стартиращи фирми. 16 милиарда долара са били похарчени за генеративен изкуствен интелект през 2023 г., цифра, която може да нарасне до 143 милиарда долара през 2027 г.

В момента сме свидетели на технологичен срив, който води до значителен напредък, както и до възможността победителите да доминират в нова, огромна индустрия. В този контекст мнозина се втурват, за да получат своя дял от баницата“, отбелязва Фиона Скот Мортън.

Джон Халтивангер, икономист от Университета на Мериленд, смята, че изкуственият интелект е осноната причина за настоящата вълна от създаването на нови фирми. Ако стартъпите създават иновации, връзката работи и в другата посока: появата на нова технология предлага на много предприемачи възможността да излязат на нов пазар, на който могат да проявят своята креативност. Именно това се случва в момента с изкуствения интелект в Съединените щати, където са концентрирани една четвърт от стартиращите AI компании в света.

Макар че механизмът изглежда добре смазан за момента, американската предприемаческа активност остава в сянката, които бележи тази изборна година, казва Фиона Скот Мортън. „Ако Тръмп спечели изборите, това ще породи голяма несигурност. Значителен брой хора, които иначе не биха се поколебали да се бръкнат в джоба, ще протакат, докато видят какво ще се случи. Граждански вълнения могат да доведат до намаляване на разходите и потреблението. Инвестициите ще се забавят, докато предприемачите не разберат дали ще бъдат приети протекционистки мерки, какви субсидии ще бъдат премахнати или действието ми ще бъде разширено и т.н“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"