fbpx

Big Tech и призивите за по-разхлабени правила очакват новия антитръстов шеф на ЕС

Днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви имената и ресорите на новите еврокомисари, които ще предложи за одобрение от Европейския парламент.

Българският представител, Екатерина Захариева, получава ресора „Стартъпи, изследователска дейност и иновации“. „Трябва да поставим иновациите и изследванията, науката и технологиите в центъра на нашата икономика. Тя ще се грижи за това да инвестираме повече в стратегически и иновативни технологии„, подчерта Фон дер Лайен при представянето на Захариева.

Ройтерс обаче обръща внимание в своя публикация на един друг бъдещ еврокомисар и неговия ресор. Става въпрос за испанката Тереза Рибера, която оглавява антитръстовата политика на ЕС. Освен това тя е и първи вицепрезидент за чист, справедлив и конкурентен преход.

По повод номинацията, Ройтерс цитира испанския премиер Педро Санчес, който заявява, че номинацията на Рибера е победа за страната. „С вашето назначение Испания постига най-високото ниво на влияние, което някога е имала в Брюксел, а ЕС печели изключителен лидер“, казва той в пост в X.

Тереза Рибера ще трябва да се примири с Big Tech, банките и авиокомпаниите, ако бъде потвърдена като нов антитръстов шеф на Европа, докато жонглира с призиви за по-свободни правила, за да помогне за създаването на европейски шампиони, коментира Ройтерс.

55-годишната испанска социалистка, един от най-амбициозните политици в Европа по отношение на изменението на климата, като комисар и по конкуренцията ще може да одобрява или да налага вето на сливания за няколко милиарда евро или да налага солидни глоби на компании, които се стремят да укрепят пазарната си мощ чрез ограничаване на по-малките конкуренти или незаконно обединяване, за да фиксират цените.

Едно от най-големите й предизвикателства ще бъде да гарантира, че Amazon, Apple, Google, Microsoft и Meta спазват правилата, насочени към овладяване на тяхната власт и предоставяне на повече избор на потребителите. Apple, Google и Meta са твърдо под прицела на напускащия антитръстовия шеф на ЕС Маргрете Вестагер за неспазване на Закона за цифровите пазари.

Друго предизвикателство ще бъде как да се справим с нарастващата популярност на изкуствения интелект на фона на опасенията, че Big Tech ще използва съществуващото си господство.

Рибера може да засили натиска срещу държавните субсидии извън ЕС, започнат от Вестагер, целящ да попречи на чуждестранни компании да придобиват бизнес в ЕС или да участват в публични търгове на ЕС с несправедлива държавна подкрепа.

Неотдавнашните решения на най-висшата европейска съдебна инстанция, които подкрепиха данъчната заповед на Комисията за 13 милиарда евро на Apple и нейната антитръстова глоба от 2,42 милиарда евро срещу Google, биха могли да насърчат Рибера да предприеме твърда позиция срещу нарушенията на антитръстовите правила.

Това би означавало, че тя няма да бърза да облекчи антитръстовите правила, въпреки призива на доклада на Марио Драги да се насърчат индустриалните шампиони в ЕС, така че да могат да се конкурират с конкурентите от САЩ и Китай.

От друга страна, като изпълнителен вицепрезидент на чист, справедлив и конкурентен енергиен преход, тя е натоварена със задачата да гарантира, че Европа постига своите екологични цели. Нейните пълномощия включват договаряне на споразумения между страните от ЕС за ограничения на емисиите за камиони и спорно надграждане на правилата на ЕС за пазара на електроенергия миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"