fbpx

Битката за стратегическите суровини: световна коалиция обединява сили срещу Китай

Въпросът за експлоатацията на стратегически полезни изкопаеми става все по-остър. Страните от Партньорството за сигурност на минералите (Minerals Security Partnership)* обявиха, цитирани от rfi.fr, създаването на нова мрежа за финансиране с цел привличането на частни капитали, особено за осъществяването на големите миннодобивни проекти, но преди всичко за разбиване на монопола на Китай.

Тези стратегически суровини са от съществено значение за развитието на възобновяемите енергии и особено за високотехнологичните индустрии. Те се използват и в производството на сложна военна техника, което засилва още повече значението на контрола върху доставните вериги за западните страни. В момента в Китай са концентрирани около две трети от световните мощности за преработка на тези основни минерали. Целта на това ново публично-частно партньорство е да ускори диверсификацията и да се привлекат частни инвестиции в миннодобивните проекти.

Обезпечаване на доставните вериги

В момента около тридесет проекта са в процес на проучване, други вече са получили обещание за инвестиции. Такъв е случаят с огромния проект за рудника Kabanga Nickel в Танзания, ръководен от САЩ и в който австралийският минен гигант BHP вече инвестира 100 милиона долара. Става дума за едно от най-големите и най-богатите неразработени находища на никел в света и се очаква то започне да доставя суровината на американския пазар още от 2026 г.

Предизвикателството е огромно. Американският държавен секретар по икономическия растеж заяви, че „енергийният преход е в опасност“ и че е необходимо „мащабно насочване на капитали към тези нови пазари“.

Според прогнозите, световното производство на кобалт, графит и литий може да се увеличи шест пъти до 2050 г., докато нуждите от литий и никел за производството на батерии за електрическите автомобили се очаква да се увеличи повече от четиридесет пъти в рамките на следващите 20 години.

Страните производителки са на предната линия

През април страните членки на Партньорството за сигурност на минералите, основано през 2022 г. от Съединените щати, поканиха на своя форум 24 други страни производителки, между които Малави, Ангола, Филипините, Бразилия и Индонезия в опит да се противодейства на влиянието на Китай.

Индонезия е символ  на тази ожесточена конкуренция между великите сили за осигуряване на доставките на стратегически минерали. Страната е преди всичко най-големият производител на никел в света, но също така разполата с големи запаси от мед и боксит. Китай направи големи инвестиции там, при това при условия, често критикувани от защитниците на околната среда. Този китайски контрол направи Индонезия силно финансово зависима от своя съсед.

През юли Съединените щати предложиха на страната да влезе в Партньорството за сигурност на минералите, в резултат на което ще се увеличат инвестициите, зачитащи в по-голяма степен екологичните стандарти и до сключване на споразумение за свободна търговия със Съединените щати. Това ще позволи на батерии, произведени с индонезийски минерали, да се възползват от получаване на субсидии в Съединените щати по Закона за намаляване на инфлацията. Приет през 2022 г., той позволява на Съединените щати да деблокират стотици милиарди долари за финансиране на зелената си индустрия.

Ако индонезийското производство на никел иска да се възползва от тази помощ, Джакарта трябва да намали до 25% дела на капитала, притежаван от китайски компании в своите миннообработващи предприятия. Властите в страната казват, че не искат да налагат ограничения, но според специалисти в сектора, вече има споразумения по определени конкретни случаи.

*международна асоциация, чиито членове се стремят да осигурят стабилни доставки на суровини за своите икономики




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"