fbpx

Бизнесът иска спешна промяна на районирането на България и намиране мястото на София – град

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за необходимостта от спешна промяна на районирането на България на ниво NUTS 2*. Работодателската организация се аргументира с това, че настоящият вариант на районите на планиране доказано причинява сериозен дисбаланс в икономическото развитие на Югозападния регион, поради неотговарящ на потребностите му интензитет на безвъзмездната финансова помощ, занижен от непропорционално високото спрямо средното за страната благосъстояние на София – град. Това е причината за сериозното икономическо изоставане на областите в този район, поставящи ги на едни от последните места по БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) – дори зад пословично слабо развития Северозападен регион.

АИКБ обръща внимание, че през 2025 г. предстои ЕК да представи своите предложения за Многогодишната финансова рамка за периода 2028 – 2034 г., както и това, че промени в класификацията NUTS направени през 2025 г. ще влязат в сила през 2027 г. Заради това АИКБ апелира към всички участници в процеса на вземането на решение да се ангажират незабавно с намирането на оптимален вариант, при който включването на София – град в районирането да бъде решено по начин, който да даде възможност на предприятията от всички нуждаещи се от насърчаване на икономическото развитие области да имат достъп до справедливо финансиране според техните реални нужди и достъп до безвъзмездната финансова помощ с интензитет, който да допринесе за балансирано насочване на инвестиционната подкрепа.

АИКБ представя и разработени от асоциацията варианти за извеждане на нови райони, на база данни на НСИ за населението за 2021 г. и данни на Евростат за БВП на глава от населението, измерен по стандарт на покупателна способност (СПС) и среден БВП на глава от населението за ЕС-27 за 2021 г.

*С класификацията NUTS се прави деление на икономическата територия на държавите членки, като за постигане на съпоставимост на регионалните статистики, географските райони следва да бъдат сравними и по отношение на населението. Класификацията по NUTS е йерархична и с нея всяка държава членка се разделя на 3 нива: NUTS 1, NUTS 2 и NUTS 3. Второ и трето ниво са подразделения съответно на първо и второ ниво. Дадена държава членка може да реши да въведе по-подробни йерархични нива, като включи подразделения на ниво NUTS 3




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"