fbpx

БНБ отново вдигна основната лихва, признавайки, че банките остават пасивни

Българската народна банка обяви, че за ноември основният лихвен процент ще бъде в размер на 3.79 на сто. Това е поредно увеличаване на лихвата, след като през октомври тя беше 3.64%.

Припомняме, след поредица от 10 повишавания, на последното си заседание през миналата седмица Европейската централна банка реши този месец да не вдига лихвата. Днешните данни на Евростат сочат, че инфлацията в еврозоната е 2,9%, което е приближаване до целта 2 на сто на ЕЦБ.

В същото време в третия брой на изданието си Икономически преглед от БНБ изтъкват, че високата ликвидност и силната конкуренция за пазарен дял в банковия сектор са основни фактори за ограниченото пренасяне на увеличението на лихвените проценти в еврозоната към лихвените проценти по кредитите в България и особено към лихвените проценти по кредитите за домакинствата. Ефектите от предприетите от БНБ повишения на процента на ЗМР върху лихвените проценти по кредитите в периода от влизането им в сила до август 2023 г. включително също бяха сравнително ограничени, особено по отношение на лихвените проценти по жилищните и потребителските кредити.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"