fbpx

БНБ предупреди за натрупани средносрочни рискове за банковата система

Управителният съвет на БНБ реши да запази нивото на антицикличния капиталов буфер за четвъртото тримесечие на 2.0%, съобщават от централната банка.

Посочва се, че кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити. Припомня се и решението на банката, с което от 1 октомври в сила влизат изисквания към кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

Отбелязва се отново, че определени индикатори сигнализират за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система (ускоряващ се кредитен растеж, ценови тенденции на пазара на жилища, увеличаващ се среден размер на кредитите, зони на уязвимост по линия на съвкупността от кредити в интервалите с относително по-високо съотношение на кредита към стойността на обезпечението и с относително по-висока дългова тежест и задлъжнялост на кредитополучателите).

Въвеждането на изисквания към нивата на кредитните стандарти и предхождащите го разработване на количествена методология за оценка на риска (карта на риска), регулярен механизъм на наблюдение и отчетност, подкрепят стабилността на банковата система. Те нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност и общата практика на макропруденциални мерки, приложена в страните от ЕС, изтъкват още от централната банка.

Като част от цялостния набор инструменти в мандата на БНБ, изискванията за капиталови буфери са от съществено значение за поддържането на устойчивостта на банковия сектор при потенциални неблагоприятни тенденции в качеството на кредитния портфейл. Запазването на капиталовия буфер на 2% има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, уточняват от БНБ.

Съобщението посочва още, че по отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на второто тримесечие на 2024 г. съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология, възлиза на 77.1%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-26.8 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"