fbpx

BP планира двуцифрено намаляване на емисиите в Азербайджан, Грузия и Турция

Компанията „bp“ („Бритиш Петролеум“) планира да намали емисиите си в Азербайджан, Грузия и Турция с 11 процента чрез проекти за възобновяема енергия. Това е заявил представителят на регионалната структура на „bp“ в Азербайджан, Грузия и Турция Айтен Хаджиева, цитиран от trend.az и Blacksea-Caspia.

Както знаете, компанията „bp“ наскоро подписа споразумение със SOCAR и Азербайджанската инвестиционна компания. Като част от споразумението се планира осъществяването на проекта „Шафаг“ за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 240 MW в района на град Джабраил. Освен това BP възнамерява да въведе зелена енергия на терминала „Сангачал“. Всички тези стъпки ще намалят емисиите на „bp“ в региона с 11 процента“, изтъква Хаджиева.

Тя е говорила по време на форума „INMerge Innovation Summit“, организиран от PASHA Holding. Той има за цел да допринесе за развитието на иновационната екосистема в Азербайджан чрез обединяване на стартиращи компании и инвеститори, чрез предоставяне на възможности за сътрудничество, както и чрез създаването на платформа за обмен на идеи и опит между всички участници в иновационната екосистема.

В същото време припомняме, че преди дни стана ясно, че bp изоставя целта си да намали добива на нефт и газ до 2030 година и се насочва към няколко нови инвестиции в Близкия изток и Мексиканския залив, за да увеличи добива на нефт и газ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"