fbpx

Британската икономика е в рецесия в лош момент за консерваторите

Икономиката на Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на 2023 г., което е лош фон преди очакваните тазгодишни избори за министър-председателя Риши Сунак, който обеща да стимулира растежа, изтъква репортаж на Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,3% през трите месеца до декември, след като се сви с 0,1% между юли и септември, показват официални данни. Свиването през четвъртото тримесечие е по-дълбоко от всички оценки на икономистите в анкета на Ройтерс, които сочеха спад от 0,1%.

Икономическото производство е спаднало с 0,1% на месечна база през декември след ръст от 0,2% през ноември. Производството, строителството и търговията на едро са с най-голям принос за намалението на БВП през четвъртото тримесечие.

БВП на човек не е нараствал от началото на 2022 г., което представлява най-дългата непрекъсната серия от началото на водене на статистика през 1955 г.

Стерлингът отслабна спрямо долара и еврото. Инвеститорите добавиха към залозите си за намаляването на лихвените проценти от Bank of England (BoE) тази година, а фирмите призоваха за повече помощ от правителството в бюджетния план, който трябва да бъде представен на 6 март.

Данните означават, че Великобритания се присъединява към Япония сред групата на седемте развити икономики в рецесия, въпреки че е вероятно тя да бъде краткотрайна и плитка по исторически стандарти. Канада все още не е съобщила данни за БВП за четвъртото тримесечие.

Икономиката на Великобритания е само с 1% по-висока от нивото си от края на 2019 г., преди да удари пандемията от COVID-19 – като само Германия сред страните от Г-7 се справя по-зле.

Сунак обеща растеж на икономиката като едно от основните си обещания към избирателите миналата година. Неговата Консервативна партия доминира британската политика през по-голямата част от последните седем десетилетия, с репутация на икономическа компетентност. Но лейбъристите вече имат по-голямо доверие в икономиката, според проучвания на общественото мнение

Рут Грегъри, заместник-главен икономист на Обединеното кралство в Capital Economics, коментира пред Ройтерс, че данните за БВП имат повече политическо значение, отколкото икономическо, тъй като гласоподавателите трябва да избират депутати в два избирателни района в четвъртък.

Новината, че Обединеното кралство изпадна в техническа рецесия през 2023 г., ще бъде удар за министър-председателя в ден, когато той е изправен пред перспективата да загуби два междинни избора“, изтъква Грегъри.

Финансовият министър Джеръми Хънт каза, че има „признаци, че британската икономика се обръща“ и „трябва да се придържаме към плана – намаляване на данъците върху труда и бизнеса, за да изградим по-силна икономика“. Медиите съобщават, че Хънт се опитва да намали милиарди лири от планове за публични разходи, за да финансира предизборни данъчни облекчения в бюджета си, ако това е ограничено от затруднените финанси.

Службата за национална статистика (ONS) сочи, че икономиката е нараснала с 0,1% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Прогнозира се, че продукцията ще се повиши леко през 2024 г., но само до ръст от 0,25%.

Икономиката на Великобритания е в стагнация от близо две години. Пандемията от COVID-19 предизвика най-дълбокото свиване в историята за две тримесечия в началото на 2020 г., когато икономиката се срина с 22%. Преди това световната финансова криза предизвика тежка рецесия, която продължи малко повече от година, от второто тримесечие на 2008 г. до второто тримесечие на 2009 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"