fbpx

„Булгаргаз“ обясни ситуацията с азерския газ

С пространно изявление „Булгаргаз“ реагира и опроверга твърдения, че реекспортира с цел печалби по-евтиния азерски газ, даставян за България.

Изтъква се, че от 31.12.2020 г. „Булгаргаз“ ЕАД внася максимално възможните количества азерски природен газ, които достигат до България по временен маршрут, при възможно най-добро съобразяване с изискванията за сигурност на доставките.

Причината да се използва временен маршрут е липсата на трасето, определено в договора за доставка – гръцко-българската газова връзка IGB (интерконектора IGB). Както е известно, проектът за този газопровод се изпълнява от гръцко-българската компания „Ай Си Джи Би“ АД и по различни причини въвеждането на газопровода в експлоатация се отлага няколко пъти. Проектната компания е компетентна да информира обществеността по всички въпроси, свързани с графика на строителните работи и изпълнението на проекта, обясняват от дружеството

Припомня се, че съгласно договора на „Булгаргаз“ ЕАД с азерската страна природният газ от Каспийския регион следва да се доставя на входа на газопровода IGB на точка Комотини в Гърция, от където газът се транспортира до българската газопреносна мрежа на входна точка Стара Загора.

Обръща се внимание, че азерският доставчик няма договорно задължение да доставя на друга точка, освен Комотини, както и да влиза в преговори за смяна на точката на доставка или да доставя пълния обем природен газ на друга точка на доставка. В хода на проведените преговори, „Булгаргаз“ са успели да убедят азерската компания да приеме временния маршрут с всички условности и рискове от него. Използването на временния маршрут е свързано и с допълнителни разходи, които оскъпяват доставката.

Изявлението на компанията за пореден път потвърждава факта, че газопроводът IGB няма да бъде готов през 2021 г. и пускането му в експлоатация се отмества във времето до 01.07.2022 г. Това отново е наложило „Булгаргаз“ да проведе спешни и интензивни преговори с доставчика от Азербайджан, в резултат на които временният период на доставки по алтернативния маршрут е удължен до 30.06.2022 г. Отново беше договорено да се доставят максимално възможните количества природен газ, отчитайки всички условности на алтернативния маршрут и възможностите за доставка на азерския доставчик, посочват още от „Булгаргаз“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"