fbpx

Част от ПАВЕЦ „Чаира“ може да заработи в началото на 2025-та

Възстановяването на ПАВЕЦ Чаира напредва в съответствие с предварително заложения график, е установила проверка на служебния енергиен министър Владимир Малинов. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в експлоатация на хидроагрегат 2 на централата чрез прилагане на специално разработено иновативно решение за модификация на турбинната част. Вече е завършена рехабилитацията и монтажът на статора на генератора и на турбината на хидроагрегат 2.

Планира се в началото на ноември монтажът на целия хидроагрегат да бъде завършен, така че, след необходимите изпитвания и проби, съоръжението да бъде пуснато в експлоатация от началото на 2025 г.

След завършването на ремонта на хидроагрегат 2, предстои по същия метод да бъде възстановен и хидроагрегат 3 на централата. За другите два хидроагрегата – 1 и 4 – НЕК инициира процедура за пълната им подмяна, с което ще се гарантира устойчивата дългосрочна работа на ПАВЕЦ Чаира.

Изпълнението на мащабния проект за възстановяване на най-голямата ПАВЕЦ на Балканите има ключова роля за успешното интегриране на нарастващото производство от ВЕИ в синхрон с целите за декарбонизация и устойчиво развитие на енергийния отрасъл“, коментира Малинов.

В рамките на инспекцията си на енергийни обекти той е посетил и подстанция Попинци 110/20 kV на територията на мрежовия експлоатационен район на ЕСО в Пловдив. Тя е част от пръстена между подстанциите Алеко и Златица, който има ключово значение за електроснабдяването на индустриалния район около Панагюрище.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"