fbpx

Чехия иска да увеличи 9 пъти златните си резерви; Унгария и Полша вече го направиха

Новият управител на Централната банка на Чешката република иска да увеличи златните резерви на страната от сегашните 9 тона на над 100 тона. Полша и Унгария от своя страна вече закупиха значителни количества от жълтия метал, пише Capital.fr.

В сегашните условия на ръст на инфлацията и засилващо се геополитическо напрежение, златото остава предпочитано резервно средство. В частност търсенето идва от новоразвиващите се страни и това представлява структурна подкрепа за курса на жълтия метал. Неговата стойност като резервно валутно средство не се отрича. В този смисъл новият управител на Централната банка на Чешката република Алеш Михл ще „предложи постепенно в рамките на няколко години увеличаване на златните резерви на страната“.

Михл иска да динамизира инвестициите на Чешката република и да се впише във „визията за създаване на национално богатство с хоризонт по-дълъг от неговия 6-годишен мандат“. „Златото е добро средство за диверсификация, то няма никакво отношение към акциите“, специално подчертава управителят на банката. Жълтият метал често печели от стресовите ситуации на Борсата и е част от предпочитаните вложения за защита от срив на акциите.

Индексът S&P 500 (барометър за стойността на акциите на Уол Стрийт) спада по отношение на равнището си от петте предходни години, и това за период от 50 години, докато златото се покачва през 98% от времето“, казва Адриан Аш, директор на центъра Булион Во, платформа за он-лайн купуване на ценни метали.

Чехия е третата страна от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чешката република и Словакия), която увеличава златните си резерви. В рамките на тази група Полша вече закупи 125 т през 2019 г., последвана от Унгария с 61 т през 2021 г. Сега погледите са насочени към Словакия…




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"