fbpx

Държавната подкрепа за изкопаемите горива в света надхвърля с много разходите за образование

Според изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) седем трилиона щатски долара са били изразходвани за преки и непреки субсидии за изкопаеми горива през 2022 г. Войната в Украйна и произтичащото от това покачване на цените на енергията са отчасти отговорни за значителното увеличение на предходните година.

Но още преди това тенденцията вече беше възходяща, както илюстрира инфографиката на Statista. Субсидиите също вероятно ще се увеличат в бъдеще. Според анализаторите причината за това е икономическият растеж на Глобалния юг и произтичащото от това увеличаване на потреблението на въглища, нефт и газ.

Държавната подкрепа за изкопаемите горива е еквивалентна на малко над седем процента от икономическата продукция на планетата. Пряко сравнение с друго важно перо от държавния бюджет например показва колко огромна е тази сума. Разходите за образование от всички страни заедно възлизат на 4,3 процента от глобалния брутен вътрешен продукт.

Противодействието на субсидиите за изкопаеми горива, според МВФ, не само би предложило шанс човечеството да се върне на пътя към постигане на целите си в областта на климата, но също така би могло да предотврати 1,6 милиона преждевременни смъртни случая годишно и да увеличи държавните приходи с 4,4 трилиона долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"