fbpx

Депутати внасят законови промени по повод срива на системата за „гражданска отговорност“

Депутати от ППДБ са внесли законопроект, който предвижда да не се наказват гражданите и бизнеса, когато поради продължителен срив в някоя система (установен по надлежния ред), не са били в състояние да изпълнят законовите си задължения.

Поводът е сривът в електронната система на Гаранционния фонд, която блокира работата на застрахователните компании в страната. Това възпрепятства издаването на полиците по задължителната за водачите „Гражданска отговорност”. Припомняме, от фонда съобщиха, че поради работа по системата, тя може да не функционира нормално в събота и неделя – 29 и 30 юни. Проблемът в платформата обаче се разпростря и през първите няколко дни от седмицата. Застрахователи обясняват, че Гаранционен фонд е общ за всички застрахователи, чрез който те издават застраховките и когато той не работи никой не може да работи.

Депутатът от ППДБ Божидар Божанов обясни във фейсбук профила си, че предлаганото в промените важи не само за системата за „гражданска отговорност“, а за всички системи – дали за годишен технически преглед, за подаване на годишни или месечни отчети за нещо, или за нещо друго.

В допълнение е предвидено и удължаване на срока на застраховките „гражданска отговорност“ за периода на срива (ако изтичат докато системата е паднала). Предвижда се и анлуране на издадените актове във връзка с тазседмичния срив в Гаранционния фонд.

Сривове на системи се случват и не може гражданите да носят негативите от това“, изтъква Божанов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"