fbpx

Директива на ЕК възпрепятства приемането на пазара на камиони и автобуси с нулеви емисии

Преразглеждането на Директивата на ЕК за теглото и размерите (W&D) е един от решаващите елементи от регулаторната рамка за улесняване на навлизането на пазара на камиони и автобуси с нулеви емисии, електрически и водородни камиони.

Това се посочва в писмо до основните институции на ЕС, изпратено от Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (ACEA), Hydrogen Europe и Платформата за електромобилност

Те изразяват загрижеността си, че всяко по-нататъшно забавяне и постоянна несигурност около навременното приемане и прилагане на преразгледана Директива за теглото и размерите биха били пагубни за нашата обща амбиция за неутралност по отношение на климата и целта на ЕС за 90% намаление на емисиите от транспорта до 2050 г.

Припомня се, че пПревозните средства с нулеви емисии идват с допълнителни изисквания по отношение на наличното пространство в превозните средства, общото тегло на превозното средство и теглото на осите. Тези разлики спрямо превозните средства, задвижвани с изкопаеми горива, трябва да бъдат разгледани при преразглеждането на Директивата за W&D с цел премахване на всички бариери, които могат да възпрепятстват навлизането им на пазара, и стабилно поставянето им на равни условия с превозните средства, задвижвани от изкопаеми горива.

Според трите организации прегледът трябва по-специално да се насочи към:

  • максимално опростяване на директивата и осигуряване на напълно хармонизирано прилагане в държавите-членки;
  • предоставяне на допълнителни надбавки за тегло за превозни средства с нулеви емисии и коригиране на разпоредбите за теглото на осите и дължината на превозното средство, за да отговарят на изискванията за задвижване с нулеви емисии;
  • гарантиране на интермодална съвместимост при преразглеждането на Директивата W&D.

Директивата W&D трябва да се разглежда като ключов фактор за прехода към климатична неутралност и като такава следва да бъде призната и от съзаконодателите.

Според подписалите писмото по време на испанското председателство е наложително да бъде постигнат бърз напредък за премахване на бариерите в рамката W&D, които могат да възпрепятстват приемането на пазара на камиони и автобуси с нулеви емисии.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"