fbpx

Добър юли за търговията на дребно, промишленост и строителство – надолу

Според данните на НСИ месец юли е бил добър единствено за раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“, чийто оборот запазва нивото си от предходния месец и нараства с 1,6% на годишна база.

Индексът на промишленото производство обаче се понижава с 1.3% спрямо предходния юни месец и с цели 11.5% спрямо юли 2022 година.

През юли 2023 г. индексът на продукцията в сектор „Строителство“ е без изменение спрямо предходния месец. Календарно изгладените данни обаче показват намаление от 1.8% на строителната продукция в сравнение със същия месец на 2022 година.

Спрямо юни месец е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 4.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.9%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки по-значително намаление се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 2.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 0.9%. Увеличение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 2.7%.

Спрямо година по-рано се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8.7%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение – съответно с 1.9% и с 0.6%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 8.3%, търговията на дребно с разнообразни стоки – с 5.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки – с 4.9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности – с 2.8%. Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 14.3% и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 3.9%.

Годишното понижение на на индекса на строителната продукция се дължи на отрицателния темп както при гражданското/инженерното строителство, така и при сградното строителство, съответно 3.8 и 0.2%.

Големият годишен спад на промишленото производство е на базата на намаляване на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 42.6%, добивната промишленост – с 23.5%, и при преработващата промишленост – с 3.1%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 50.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 22.0%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 20.8%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 20.3%.

Ръст е регистриран при: производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 31.8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, както и производството, некласифицирано другаде – с по 8.1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"