fbpx

Добивът ни на ценни метали с над 2 пъти по-висока производителност на труда от средната за индустрията

Добивът на на метални полезни изкопаеми се осъществява от находища с площ от 85 хил. дка, и пр. Този добив, изчислен на глава от населението у нас, отбелязва ръст през последните десет години, а производителността на труда е близо 2.5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор.

Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов при откриването на шестия Европейски минен бизнес форум в София.

За останалите суровини в сектора той посочи, че добивът на нефт и природен газ се осъществява от находища с площ над 153 хил. дка, на твърди горива – от над 728 хил. дка, на строителни материали – от 102 хил. дка,

Той изтъква още, че огромните инвестиции, предвидени за постигане целите на климатичната неутралност, предполагат наличие на устойчиви вериги за създаване на стойност, включително и за суровините от критично значение. По-късите и устойчиви вериги на доставки са важни и за енергетиката, и за цялата икономика, акцентира още Ненов.

Зам.-министърът посочи като голямо предизвикателство пред българската енергетика скоростта на преход и необходимостта да се отговори на очакванията на обществото. Да има гъвкавост на системата така, че да се осигуряват нуждите на потребителите във всеки момент – както битови, така и индустриални. Конкурентоспособността на Европа е поставена под риск, ако не бъдат адресирани темите за намаляване на зависимостта от вносни енергийни източници и критични суровини, отбелязва още той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"