fbpx

Докладът на Драги припомня идеята за „Европа на две скорости“

Европейският съюз се нуждае от много по-координирана индустриална политика, по-бързи решения и масивни инвестиции, ако иска да поддържа икономически темпото със съперниците си Съединените щати и Китай. Това са сред акцентите, цитирани от Ройтерс, в доклада, който изготви и представи бившият шеф на Европейската централна банка и експремиер на Италия Марио Драги.

Агенцията припомня, че документът е по искане на Европейската комисия, която преди година го призова да напише доклад за това как ЕС трябва да поддържа своята екологична и по-дигитална икономика конкурентоспособна във време на засилени глобални търкания.

В началната част на доклада, който е в обем от около 400 страници, Драги изтъква, че ЕС се нуждае от допълнителни инвестиции от 750-800 милиарда евро годишно, до 5% от БВП – което е много повече дори от 1 -2% в плана Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война. Страните от ЕС вече са отговорили на новите реалности, се казва в доклада на Драги, но тяхната ефективност е ограничена от липсата на координация.

Различните нива на субсидии между държавите смущават единния пазар, разпокъсаността ограничава мащаба, необходим за конкуренция на глобално ниво, а процесът на вземане на решения в ЕС е сложен и муден.

Това ще изисква пренасочване на работата на ЕС върху най-неотложните въпроси, осигуряване на ефективна координация на политиката зад общи цели и използване на съществуващите процедури за управление по нов начин, който позволява на държавите-членки, които искат да се движат по-бързо, да го направят“, се казва в доклада, като този фрагмент, избран от Ройтерс, напомня на една позабравена идея за „Европа на две скорости“.

Растежът на ЕС е постоянно по-бавен от този на Съединените щати през последните две десетилетия, а Китай бързо наваксва. Голяма част от разликата се дължи на по-ниска производителност.

Докладът на Драги идва, когато се появяват съмнения относно икономическия модел на Германия, след като една от емблемите на германската икономика – Volkswagen, обмисля първото си затваряне на заводи.

Според Драги ЕС се бори да се справи с по-високите цени на енергията, след като загуби достъп до евтин руски газ и вече не може да разчита на отворени външни пазари.

Бившият централен банкер изтъква, че блокът трябва да насърчи иновациите и да намали цените на енергията, като същевременно продължи да декарбонизира и едновременно да намали зависимостта си от други, особено Китай, за основни минерали, както и да увеличи инвестициите в отбраната.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която присъства на представянето на доклада, изтъкна общите позиции с Драги по два основни принципа: Първо, единственият начин да гарантираме нашата дългосрочна конкурентоспособност е да се отклоним от изкопаемите горива към чиста, конкурентна и кръгова икономика. Второ, нашите усилия за конкурентоспособност трябва да вървят ръка за ръка с повишен просперитет за всички в Европа. Всички трансформации, които ще задвижим, трябва да бъдат справедливи. Можем да градим върху нашия много успешен социален модел – социалната пазарна икономика, заявява фон дер Лайен.

Тя се спира на три ключови въпроса:

  1. За да сме конкурентоспособни, трябва да овладеем чистия и цифров преход. Ние поставихме основата за този, както знаете, чист и цифров преход, в първия ми мандат. Сега е време да го прегледаме. Трябва да подкрепим нашата индустрия да премине през декарбонизация чрез иновации и да превърнем това в конкурентно предимство. Ето защо трябва да действаме по всички основни лостове, които са на наше разположение: намаляване на цените на енергията; мобилизиране на публични и частни инвестиции; подобряване на бизнес средата и намаляване на ненужната бюрокрация.
  2. Напълно сме съгласни, че се нуждаем от повече умения, защото технологиите са толкова добри, колкото са добри хората, които ги проектират, произвеждат и разбира се оперират. Трябва да увеличим инвестициите в умения и трябва да привлечем повече хора на пазара на труда, имащи уменията, необходими за чистия и цифров преход.
  3. Нека не забравяме, че за да сме конкурентоспособни, трябва да сме издръжливи. Преминахме през множество сътресения през последните години и работим върху изграждането на по-стабилни индустриални вериги за стойност, особено що се отнася до сигурността на доставките. Ключовите понятия тук са достъп до критични суровини и основни компоненти, силна енергия и цифрови мрежи, само за да назовем няколко. Но това със сигурност не е краят на пътя.

Според Драги няма друг вариант освен да се прокарат драматични реформи. „Трябва да се откажем от илюзията, че само отлагането може да запази консенсуса. Стигнахме до точката, в която, без да предприемем действия, ще трябва или да компрометираме благосъстоянието си, околната среда или свободата си“, изтъква той, цитиран и от „Политико“.

Увеличението на инвестициите ще бъде „безпрецедентно“, отбелязва бившият шеф на ЕЦБ. „Ако Европа не може да стане по-продуктивна, ние ще бъдем принудени да избираме. Няма да можем веднага да станем лидер в новите технологии, фар за климатичната отговорност и независим играч на световната сцена. Няма да бъдем в състояние да финансира нашия социален модел. Ще трябва да намалим някои, ако не всички, наши амбиции.

Докладът се аргументира за промени в правилата за конкуренция, които могат да накарат някои технологични и отбранителни сделки да получат по-лесно одобрение от ЕС. Телекомуникациите трябва да бъдат изправени пред по-леко регулиране и да бъдат подпомогнати да се разширят чрез определяне на пазара като общоевропейски, каза той.

Според Драги отношенията към сливанията трябва да вземат предвид и „иновационната част от сливането“, и икономическата сигурност. Пример за това е решението на ЕК от 2019 г., с което се блокира сливането на производителите на влакове Siemens и Alstom, германски и френски компании, което би създало европейски шампион и лидер на световния пазар. „Сега китайците вероятно биха могли да изнасят високоскоростни влакове за Европа“, отбелязва Драги, сигнализирайки колко далеч и бързо Европа изостава.

Докладът съдържа много специфични препоръки. Драги отбелязва, че целта на Европа да намали своите емисии на парникови газове до нула до средата на века предлага на блока шанса да изгражда и изнася чисти технологии по целия свят.

И той вижда изкуствения интелект като възможност за Европа „да поправи недостатъците си в иновациите и производителността и да възстанови своя производствен потенциал“. Марио Драги призова изкуственият интелект да бъде интегриран „в нашите съществуващи индустрии, така че да могат да останат начело“.

Докладът твърди, че в основата на икономическите проблеми на Европа е цената на енергията за индустрията, която в момента е принудена да плаща 158 процента повече за електроенергия, отколкото в САЩ, и 345 процента повече за природен газ.

ЕС няма да може да осигури достатъчно мед, литий и други суровини, ако не имитира мощната вертикална интеграция на Китай от миннодобив към корабоплаване, намеква Драги в препоръките си за намиране на металите, необходими за цифровия и енергийния преход: „Европа се нуждае от координирана стратегия, обхващаща цялата верига на стойността, от суровините до крайните продукти.“

Драги дава за пример изследователски центрове като Калифорния – сато отбелязва, че ЕС трябва да съсредоточи финансирането върху разработването на ограничен брой „иновационни центрове от световна класа“, фокусирани върху модерни терапии, базирани на гени, клетки или тъканно инженерство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"