fbpx

Доларът остава силен, стремежът на БРИКС за дедоларизация не постига целите си

Щатският долар остава основната резервна валута в света и нито еврото, нито така наречените страни от БРИКС са успели да намалят глобалната зависимост от долара, показва проучване на Геоикономическия център на Атлантическия съвет, цитиран от Ройтерс.

Доларът продължава да доминира в чуждестранните резерви, търговските фактури и валутните транзакции в световен мащаб и ролята му на основна световна резервна валута е сигурна в краткосрочен и средносрочен план, посочват авторите на изследването.

Доминацията на долара — извънредно голямата роля на щатския долар в световната икономика — беше засилена наскоро, предвид стабилната икономика на САЩ, по-строгата парична политика и повишените геополитически рискове, дори когато икономическата фрагментация засили натиска на страните от БРИКС да се преместят в други международни и резервни валути.

В доклада на Атлантическия съвет се казва, че западните санкции срещу Русия, наложени от Г7 след нахлуването на Москва в Украйна, са ускорили усилията на страните от БРИКС за разработване на валутен съюз, но групата не е успяла да постигне напредък в усилията си за дедоларизация.

Според Атлантическия съвет китайската система за трансгранични междубанкови плащания (CIPS) е добавила 62 директни участници за последната година, което е увеличение от 78%, водещо до общо 142 директни участници и 1394 непреки участници.

Преговорите около платежна система в рамките на БРИКС все още са в начален етап, но двустранните и многостранните споразумения в рамките на групата биха могли да формират основата за платформа за обмен на валута с течение на времето. Тези споразумения обаче не са лесно мащабируеми, тъй като са договорени индивидуално, се посочва в доклада.

Отбелязва се, че Китай активно подкрепя ликвидността на ренминби чрез суапови линии със своите търговски партньори, но делът на ренминби в глобалните резерви в чуждестранна валута спадна до 2,3% от пика от 2,8% през 2022 г.

Това вероятно се дължи на загрижеността на мениджърите на резервите за икономиката на Китай, позицията на Пекин относно руско-украинската война и потенциалната китайска инвазия в Тайван, което допринася за възприемането на ренминби като геополитически рискована резервна валута“, отбелязва докладът.

Еврото, което някога се смяташе за конкурент на международната роля на долара, също отслабва като алтернативна валута, като тези, които искат да намалят своята рискова експозиция се обръщат към златото.

Докладът изтъква, че руските санкции са показали ясно на мениджърите на резервите, че еврото е изложено на подобни геополитически рискове като долара. Притесненията около макроикономическата стабилност, фискалната консолидация и липсата на европейски капиталови пазари също вредят на международната роля на еврото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"