fbpx

Дори при изпълнени формални критерии, изпускаме еврозоната без стабилно правитество

Сформирането на стабилно българско правителство е от решаващо значение за напредъка в приемането на еврото, като очакванията са изискванията да бъдат изпълнени до 2025 г., а официалната покана да бъде получена през януари 2026 г., въпреки че невъзможността за сформиране на правителство може да попречи на процеса. Това сочи прогнозата на iBanFirst. В нея се изтъква, че ако не бъде излъчено стабилно правителство, процесът по приемане на еврото може да бъде осуетен, независимо дали формалните критерии са изпълнени.

В анализа са посочени и основни събития, оказващи влияние върху валутния пазар през четвъртото тримесечие на 2024 г.

През последните месеци на тази година и през 2025 г. движещата сила на валутните пазари и на цялата финансова система ще бъде нормализирането на паричната политика както в ЕС, така и в САЩ. Тъй като централните банки предприемат стъпки за коригиране на политиките си, ефектите ще оформят значително пазарните нагласи и инвестиционните стратегии в световен мащаб.

Президентските избори в САЩ ще имат минимално дългосрочно въздействие върху валутния пазар. Други фактори, включително икономическата траектория на Китай, слабата ликвидност в различните пазарни сегменти и геополитическите събития в Близкия изток, остават непредсказуеми и могат да окажат влияние върху пазара.

Прогноза за EUR/USD за Q4 2024

Ако резултатите от изборите в САЩ са безспорни – което е под голяма въпросителна – анализаторите прогнозират, че EUR/USD ще се колебае между 1,07 и 1,12 до края на годината. Два ключови структурни фактора ще оказват влияние върху курса на EUR/USD през тази и следващата година:

  • Икономически резултати на САЩ: С агресивното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и производителността на труда в САЩ, която е близо до 3%, се очаква икономиката на САЩ да изпревари Европа през следващите години. Това би могло да привлече инвеститори, търсещи по-висока възвръщаемост, и да подкрепи силния долар.
  • Превъзходство на пазара на акции в САЩ: Силно представяне на фондовия пазар в САЩ, особено на индексите S&P 500 и Nasdaq, ще привлече приток на капитали, което допълнително ще повиши курса на долара.

iBanFirst изчислява, че доларовият индекс понастоящем е надценен с 9,3%, въпреки че това все още е под пика от 80-те години на миналия век, когато той е над 20%. Тази надценка вероятно ще се запази през следващите години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"