fbpx

ЕК одобри €166 млн. гръцка държавна помощ за терминала в Александруполис

Европейската комисия одобри Гърция да предостави 166,7 милиона евро държавна помощ за изграждането на нов терминал за течен природен газ („LNG“) в Александруполис. Мотивът на комисията е, че проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Гърция и по-общо в региона на Югоизточна Европа, без да нарушава конкуренцията.

Предвид стратегическото си значение за диверсификацията на доставките на природен газ в региона на Югоизточна Европа, терминалът за втечнен природен газ в Александруполис е включен в списъците на европейски проект от общ интерес в енергийния сектор, базиран на TEN-E на ЕС („Трансевропейска енергийна мрежа “).

Гърция уведоми преди време Комисията за плановете си да подпомогне изграждането на новия терминал за втечнен природен газ в Александруполис, състоящ се от плаващ блок за регазификация на съхранение („FSRU”) за приемане, съхранение и регазификация на LNG, както и система от подводен и наземен газопровод, който ще свързва FSRU с Националната система за природен газ на Гърция („NNGS“).

В съобщение комисията изтъква, че се очаква терминалът да подобри сигурността на доставките не само за Гърция, но и за България и за по-широкия регион на Югоизточна Европа, тъй като ще представлява нов потенциален енергиен източник, който да се захранва в интерконектора между Гърция и България („IGB”) . През ноември 2018 г. Комисията одобри публична подкрепа за проекта IGB, който в момента се изгражда, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Припомняме обаче, страната ни допуска сериозно забавяне строежа на интерконектора, като по последни данни пускът му ще бъде чак лятото на 2022 година. Вчера енергийният министър Живков съобщи, че при последващо неспазване на договорения срок за завършване на строителството, българската страна ще пристъпи към усвояване на гаранциите по договора в размер на 90 хил. евро/ден. Писмо с такова предупреждение вече е изпратено до изпълнителя J&P AVAX S.A.

Гръцките власти са потвърдиха пред ЕК, че терминалът за втечнен природен газ може да бъде използван за водород и че проектът ще допринесе за по-чист енергиен микс чрез увеличено използване на газ вместо въглища.

Проектът е финансиран от гръцката държава с помощта на европейски структурни и инвестиционни фондове („ESIF“), по-специално средства, пряко контролирани и управлявани от Гърция съгласно Споразумението за партньорство за развитие 2014-2020. Подкрепата ще бъде под формата на директен грант в размер на 166,7 милиона евро. Бенефициент на помощта е Gastrade SA, компания, в която участват гръцкият оператор на газ (DEPA) и българският оператор на газопреносна система (Булгартрансгаз ЕАД). Gastrade ще бъде организатор и оператор на новия терминал.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"