fbpx

ЕК ограничи текстилни, козметични и др. продукти да използват вредно вещество

Европейската комисия съобщи, че е предприела нови мерки за защита на човешкото здраве и околната среда чрез ограничаване на употребата на фексафлуорохексанова киселина (PFHxA) и свързани с PFHxA вещества. Тези подгрупи перфлуороалкилирани и полифлуороалкилирани съединения (PFAS) са много устойчиви и мобилни във водата и тяхното използване в някои продукти представлява неприемлив риск за човешкото здраве и околната среда, изтъкват от комисията. Те принадлежат към групата на така наречените „химикали завинаги“, които не се разграждат в природната среда.

Ограничението забранява продажбата и употребата на PFHxA в потребителски текстилни изделия, като например дъждовни жилетки; опаковки за храни, като кутии за пица; потребителски смеси, като например хидроизолационни спрейове; козметични продукти като продукти за грижа за кожата; и в някои приложения на пожарогасителна пяна, като например за обучение и изпитване, без да се застрашава безопасността. То не засяга други приложения на PFHxA, например в полупроводници, батерии или горивни клетки за зелен водород.

Ограничението за PFHxA влиза в сила официално 20 дни след публикуването му в Официален вестник. Тя ще влезе в сила след преходни периоди от 18 месеца до 5 години в зависимост от употребата, като се дава време за замяна с по-безопасни алтернативи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"