fbpx

ЕК предложи регламент срещу замърсяването с пластмасови гранули

Европейската комисия за първи път предложи мерки за предотвратяване на замърсяването с пластмасови микрочастици* от непреднамереното изпускане на пластмасови гранули. В момента всяка година между 52 и 184 хиляди тона пелети се освобождават в околната среда поради неправилно третиране по цялата верига на доставки. Предложението на Брюксел има за цел да гарантира, че всички оператори, обработващи пелети в ЕС, предприемат необходимите предпазни мерки. Очаква се това да намали изпускането на пелети с до 74 %, което ще доведе до по-чисти екосистеми, ще допринесе за липсата на пластмаси в реките и океаните и ще намали потенциалните рискове за човешкото здраве.

Установено е, че пластмасовите гранули са един от най-големите източници на непреднамерено замърсяване с пластмасови микрочастици. Предложението на ЕК включва:

  • Най-добри практики за обработка за операторите: в зависимост от размера на инсталацията или транспортната дейност операторите ще трябва да спазват определени най-добри практики за обработка. Те вече са приложени от водещите компании.
  • Задължително сертифициране и лични декларации: За да се подпомогнат националните компетентни органи при проверката на съответствието, по-големите оператори следва да получат сертификат, издаден от независима трета страна, а по-малките дружества следва да подават собствени декларации за съответствие.
  • Хармонизирана методика за оценка на загубите: за да се помогне на операторите да наблюдават загубите си и да се справят с някои от оставащите пропуски в данните, органите по стандартизация ще разработят хармонизирана методология. Тя следва също така да повиши отчетността чрез повишаване на осведомеността относно въздействието на различните практики върху околната среда и човешкото здраве.
  • По-леки изисквания за малките и средни предприятия: тъй като във веригата за доставки на пелети голям дял имат МСП, по-леките изисквания ще се прилагат особено за микро- и малките оператори.

*Пластмасовите микрочастици са устойчиви, много мобилни и трудно могат да бъдат отстранени от природата. Те се намират в целия свят, дори на най-отдалечени места, и в човешкото тяло. Рисковете, свързани с високите нива на експозиция на човека, предизвикват сериозна загриженост. Пластмасовите гранули се срещат във водата и почвата, включително земеделските земи, и вредят на екосистемите и биологичното разнообразие. Известно е, че пелетите се консумират от редица морски и крайбрежни видове, като например морски костенурки, морски птици и черупкови организми, и след като бъдат погълнати, те могат да причинят физическо увреждане или смърт.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"