fbpx

ЕК препоръча забрана на пушенето и на открито

Европейската комисия препоръча забрана на тютюнопушенето и на открито. В искането за преразглеждане на „Препоръката за среда без тютюнев дим“ ЕК предлага на държавите членки да разширят политиките в областта на околната среда без тютюнев дим, така че да обхванат ключови зони на открито.

Това обхваща открити зони за отдих, където има вероятност децата да се събират, като обществени детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни; открити пространства, свързани със здравни и образователни помещения; обществени сгради; обслужващи предприятия; и транспортните спирки и гари.

ЕК също така препоръчва държавите от ЕС да разширят политиките в областта на околната среда без тютюнев дим, така че да обхванат нововъзникващи продукти като нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари, които все повече достигат до много млади потребители. Изтъква се, това се прави в контекста на позицията на Световната здравна организация (СЗО) относно отрицателните последици от излагането на употребявани емисии от тези нововъзникващи продукти, включително значителни дихателни и сърдечносъдови проблеми.

Комисията иска още от държавите членки да обменят най-добри практики и да укрепват международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, предприети в целия ЕС. Отбелязва се, че ЕК ще предостави подкрепа, включително чрез преки безвъзмездни средства на стойност 16 милиона евро от програмата EU4Health и 80 милиона евро от програмата „Хоризонт“, за засилване на контрола на тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването. Също така ще бъдат разработи набор от инструменти за превенция в подкрепа на защитата на здравето на децата и младите хора.

ЕК уточнява, че здравната политика е от компетентността на държавите членки, затова ги приканва да изпълняват тези препоръки чрез своите собствени политики, както сметнат за необходимо, т.е. като вземат предвид националните си особености и потребности.

Припомня се, че Европейският план за борба с рака си поставя за цел до 2040 г. да се създаде „поколение без тютюн“, при което по-малко от 5 % от населението използва тютюн. Днешното предложение представлява още една стъпка напред в усилията за подобряване на превантивното здраве.

Тютюнопушенето е водещият рисков фактор за ракови заболявания, като над една четвърт от смъртните случаи от рак се дължат на тютюнопушенето в ЕС, Исландия и Норвегия. Смъртните случаи и други здравни показатели (като инфаркт на населението като цяло и подобряване на респираторното здраве) са се подобрили благодарение на средата без тютюнев дим.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"