fbpx

ЕК започва мобилизиране на външен капитал за инвестиране в дълбоки технологии

Група от 71 доверени инвеститори от цяла Европа, включително фондове за рисков капитал, публични инвестиционни банки, фондации и корпоративни фондове за рисков капитал са готови да инвестират съвместно в иновативни дълбокотехнологични дружества в Европа заедно с ЕС.

Тези инвеститори заедно представляват над 90 милиарда евро активи, което позиционира мрежата като ключова инициатива за мобилизиране на капитал за сектора на дълбоките технологии в Европа, съобщават от Европейската комисия. Това е първата група, от бъдеща мрежа, стартирана от ЕК. От своя страна инвестициите на ЕС ще дойдат от Фонда на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ), който е част от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт Европа“.

След подготвителни срещи с инвеститори по-рано тази година Илияна Иванова, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, стартира мрежата на събитие в Атина. Членовете на мрежата ще работят заедно с подкрепата на ЕСИ, за да стимулират инвестициите и да обменят най-добри практики при инвестирането в сектора на дълбоките технологии.

Стартирането е в отговор на необходимостта от увеличаване на финансирането на такива дружества за растеж в Европа. Той осигурява основата за по-нататъшно развитие през 2025 г. в съответствие с политическите насоки на следващата Комисия.

Фондът на ЕСИ е привлякал съвместни инвестиции в размер на над 4 милиарда евро от около хиляда инвеститори, което е над 4 EUR за всеки инвестиран EUR. Мрежата от доверени инвеститори ще засили допълнително тези съвместни инвестиции и ще даде възможност на дружествата в областта на критичните технологии да получат достъп до по-големи инвестиции, необходими за конкурентоспособността в световен мащаб.

Стартирането е част от първата среща на върха на ЕСИ, събрала за първи път 120 компании, избрани от портфолиото на ЕСИ и национални програми с потенциал да се разрастват и да станат световни шампиони в своите области. 72 от тези компании са добавени към 48-те членове, които вече са записани в клуба по скалиране на ЕСИ. ЕСИ предоставя съобразена с нуждите подкрепа на членовете на клуба, като цели 20 % от тях да се превърнат в еднорози — дружества с оценка над 1 млрд. евро. Към днешна дата тези дружества са набрали над 73 млн. евро, като скоро се очакват допълнителни кръгове на финансиране.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"