fbpx

Енергийната система на Украйна е изправена пред най-тежката си зима – 10 мерки за реакция

Тъй като украинската енергийна инфраструктура е под огромно напрежение, Международната агенция за енергетика (МАЕ) изготви доклад, който очертава незабавни стъпки за Киев и нейните партньори за справяне с уязвимостите, когато температурите падат…

Докладът „Енергийната сигурност на Украйна и настъпващата зима“ предлага 10 незабавни действия, които Украйна и нейните партньори могат да предприемат, за да се справят с неотложните слабости на енергийната сигурност на страната и да подпомогнат дългосрочната енергийна устойчивост.

От атенцията отбелязват, че промяната в интензивността на атаките на Русия срещу енергийния сектор на Украйна създава сериозни рискове с наближаването на зимата – което изисква бързи действия и допълнителна подкрепа, за да се гарантира, че украинските граждани имат надежден достъп до електроенергия и отопление през следващите месеци.

Енергийната система на Украйна претърпя две последователни зими след нахлуването на Русия през февруари 2022 г. Но след значителна ескалация на атаките от пролетта на 2024 г. срещу електроцентрали, топлоцентрали, преносни мрежи и други, енергийната инфраструктура на страната е под огромно напрежение.

Дори преди безпрецедентната вълна от атаки в края на август повече от две трети от предвоенния капацитет за производство на електроенергия в Украйна не е наличен, защото е разрушен, повреден или под окупация. През лятото постоянните прекъсвания на тока и други непланирани прекъсвания на доставките се превърнаха в норма, с косвен ефект върху всички аспекти на ежедневието, включително водоснабдяването.

И все пак ситуацията може да стане още по-ужасна, тъй като дните стават по-кратки и по-студени. Според доклада „има риск от появата на пропаст между наличното снабдяване с електроенергия и пиковото търсене – което носи заплахата от още по-сериозни смущения в болници, училища и други ключови институции в разгара на зимата“. Топлоснабдяването на големите градове на Украйна също е изложено на риск, а по-ниските от средните температури могат да натоварят вътрешните доставки на природен газ.

Докладът формулира 10 ключови енергийни мерки, които Украйна и нейните международни партньори могат да предприемат, за да се справят с тези рискове, като същевременно намалят бъдещите уязвимости. Те включват укрепване на физическата и кибер сигурността на критичната енергийна инфраструктура, ускоряване на доставката на оборудване и резервни части за ремонти, ускоряване на децентрализацията на електроснабдяването, инвестиране в енергийна ефективност и увеличаване на капацитета за внос на електроенергия и газ от Европейския съюз.

Докладът подчертава, че въпреки че препоръчаните действия са незабавни, те трябва, когато е възможно, да бъдат проектирани по начини, които полагат основата за модерна, устойчива и устойчива енергийна система, която е интегрирана с Европа – в съответствие с дългосрочните енергийни цели на Украйна.

Ситуацията в Украйна е един от най-належащите проблеми на енергийната сигурност в света днес. Енергийната система на Украйна успя да издържи през последните две зими благодарение на устойчивостта, смелостта и изобретателността на нейните хора и силната солидарност от нейните международни партньори. Но тази зима ще бъде най-тежкото изпитание досега“, изтъква изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, който представя доклада днес на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел. „Действията, изложени в този доклад, ако бъдат приложени бързо и ефективно, биха могли да направят голяма разлика. И биха поставили Украйна на път към по-стабилно и по-устойчиво енергийно бъдеще – такова, каквото нейният народ заслужава“, добавя Бирол.

Предстоящата зима може да бъде дестабилизираща и за Молдова, сочи още докладът. Въпреки че не е изложена на същите физически рискове от руския обстрел, страната получава по-голямата част от електроенергията си от централа в отцепническия, подкрепян от Русия, регион на Приднестровието. Доставките на газ за тази централа трябва да се преместят на нова основа и по нов маршрут, след като договореностите за транзит през Украйна изтекат през януари. Докладът призовава за координиран подход за гарантиране на енергийната сигурност на двете страни предвид силните им енергийни връзки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"