fbpx

Енергийното производство с 40% годишен спад

През март производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ спада с 11.8% спрямо предходния месец и с 39.3% на годишна база, сочат данни на НСИ.

Това повлича надолу целия промишлен сектор, който се понижава с 1.2% в сравнение с февруари и с 9.0% спрямо съответния месец на 2022 година.

Увеличенията в добивната промишленост с 2.8%, и в преработващата промишленост с 1.5% спрямо февруари не могат да компенсират спада в енергийното производство.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 19.3%, производството на превозни средства, без автомобили – с 12.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 9.1%, производството на напитки – с 8.2%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – със 7.6%.

На годишна база спадът е по-обширен – в добивната промишленост с 14.3%, и в преработващата промишленост – с 0.9%.

Съществен спад в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на мебели – с 25.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 24.7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 24.2%, производството на химични продукти – с 18.3%.

В същото време ръст е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили – с 48.5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 43.3%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 10.9%, производството на напитки – с 9.7%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 9.5%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"