fbpx

ЕС готви мощна подкрепа за местния сектор на вятърна енергия

Европейският съюз планира да увеличи финансовата подкрепа за сектора на вятърната енергия и да контролира субсидиите за внос на чуждестранни вятърни продукти, тъй като местните производители са изправени пред нарастваща конкуренция от Китай, показва документ, цитиран от Ройтерс.

Проектомерките, които Европейската комисия планира да публикува следващата седмица, предвиждат ЕС и неговият кредитор, Европейската инвестиционна банка, да стартират схема тази година за насрещно гарантиране на кредитните експозиции на банките към доставчици на вятърната индустрия.

Идеята е да се подобри достъпът на производителите до финансиране във време, когато те трябва да разширят масово капацитета си, за да помогнат на Европа да постигне целта да получава 42,5% от енергията от възобновяеми източници до 2030 г. – почти двойно повече от днешния дял.

В проектодокумента, който според Ройтерс може да се промени преди да бъде публикуван, се казва, че ЕС също така ще следи отблизо „възможни нелоялни търговски практики, които облагодетелстват чуждестранни производители на вятърна енергия“, включително субсидии за продукти, продавани на европейския пазар. „Ако това е оправдано, Комисията ще активира своите инструменти за търговска защита“, се посочва в проекта.

Припомня се, че Европейската комисия миналия месец започна разследване, което може да доведе до мита за защита на производителите от ЕС срещу по-евтин внос на електрически превозни средства от Китай.

Повечето от инсталираните вятърни паркове в Европа са произведени на местно ниво – което отличава сектора от други сектори на зелени технологии като слънчеви панели, където по-голямата част от някои компоненти се внасят. Но натискът върху вятърния сектор в Европа се увеличава от страна на китайските конкуренти – които, според Комисията, имат цени обикновено с 20% по-ниски от европейските производители.

Всички основни производители на турбини в Европа са отчели оперативни загуби през 2022 г. Секторът предупреждава, че се опитва да нараства достатъчно бързо, за да постигне целите за зелена енергия, тъй като фирмите са изправени пред рекордно висока инфлация, скок на лихвите и нестабилни енергийни пазари.

ЕС също така ще удвои до 1,4 милиарда евро поканата за производители на чисти технологии – включително производители на вятърни турбини – да кандидатстват за финансиране от ЕС следващия месец, става ясно още от проекта, цитиран от Ройтерс.

Други мерки биха удължили временния закон на ЕС, който съкращава сроковете за издаване на разрешения за вятърни проекти. Брюксел също така ще разработи насоки за търговете за възобновяема енергия в държавите, които биха могли да дадат предимство на местните производители – изисквайки от разработчиците да се конкурират не само въз основа на цена, но и на критерии за киберсигурност и устойчивост.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"