fbpx

ЕС удължи превантивно действието на ценовия таван за газа

Европейският съюз е готов да удължи спешно определения таван на цените на газа с още 12 месеца, за да служи като предпазна мярка срещу възможни шокове в цените на енергията, след като министрите на енергетиката подкрепиха плана във вторник, съобщава Ройтерс.

ЕС за първи път договори ограничението на цените на газа през декември 2022 г., след месеци на осакатяващо високи цени на енергията, причинени от намаляването на доставките на газ за Европа от Русия след нахлуването й в Украйна.

Таванът на цените на газа в ЕС никога не е влизал в сила. Той е предназначен да се прилага, ако европейските цени на газа надхвърлят 180 евро за мегаватчас – ниво, което референтната цена на газа в ЕС не е достигана от дълбините на енергийната криза в Европа.

След това цените достигнаха своя връх от над 300 eur/MWh на нидерландския газов хъб TTF през август 2022 г. За контраст днес договорът се търгува на около 34 eur/MWh.

Ситуацията с енергийната сигурност на Европа днес е по-комфортна, отколкото през миналата зима – цените на енергията са много по-ниски, страните са си осигурили нови източници на неруски газ, а подземните газови хранилища са почти пълни.

„Въпреки сравнително доброто начало на зимата, геополитическата ситуация остава много крехка. И тези извънредни мерки ни помагат да предпазим нашите потребители от прекомерните цени на енергията„, коментира еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, цитирана от агенцията.

Таванът на цените трябваше да изтече през февруари 2024 г., а сега ще се прилага до края на януари 2025 г. Споразумението от министрите във вторник трябва да бъде прието в писмен вид, но тази стъпка обикновено е формалност

Страните от ЕС се съгласиха да удължат две други мерки за енергийна криза с 12 месеца. Едната предлага по-бързи разрешения за проекти за възобновяема енергия, за да помогне на страните да заменят руския газ с чиста енергия, а другата определя правила, за да гарантира, че държавите споделят газ по време на недостиг.

Чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела е изтъкнал, че реакцията на ЕС на миналогодишната енергийна криза е елиминирала „възможността на Путин да ни изнудва“, имайки предвид способността на Русия да предизвиква скокове на цените на газа чрез намаляване на доставките за Европа.

Руският енергиен гигант „Газпром“ е доставил по тръби 27 милиарда кубически метра газ за Европа тази година, което е рязък спад от 180 милиарда кубически метра газ през 2018 г., когато доставките са в пика си, показват изчисления на Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"