fbpx

ЕС забранява вноса на продукти произведени на обезлесени земи

Евродепутатите приеха с огромно мнозинство (453 „за“, 57 „против“, 123 „въздържал се“) текст, който забранява вноса на територията на ЕС на всички продукти като кафе, шоколад, говеждо месо, соя, кожа, царевица, палмово масло, за които не може да бъде доказано, че не са произведени на обезлесена или деградирала земя. Такава забрана се въвежда за първи път в световната история, пише Les Echos.

На практика, при пристигането си в европейските пристанища, всички вносители ще трябва да покажат посредством сателитната система за геолокация, която проследява продуктите до техния първоизточник, че не идват от обезлесени или деградирали земи в Бразилия, Индонезия, Кот д’Ивоар и т.н. В противен случай те ще трябва да се върнат.

Това е много радикално: ние използваме силата на европейския пазар, вторият по големина пазар в света, без който не може нито един производител, за да наложим нашите условия за достъп“, коментира Паскал Канфен, председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент, цитиран от изданието.

Мишена са големите компании от хранително-вкусовата промишленост и от търговията с храни

Факт е, че Европа е вторият в света след Китай вносител на продукти, произведени на обезлесени земи като потребител на соя, говеждо и какао. Между 2005 г. и 2017 г. вносът в ЕС е довел до обезлесяването на 3,5 милиона хектара земя, според Грийнпийс. Най-голям дял в обезлесяването на тропическите гори има соята (31%), палмовото масло (24%), следвани от говеждото месо и производството на дървесина.

Текстът трябва да стане предмет на тристранно споразумение (между Европейския парламент, Съвета и Комисията) и да влезе в сила в началото на 2024 гдина. Към шестте суровини, предложени от Комисията (палмово масло, соя, кафе, какао, говеждо месо и дървесина) ще бъдат добавени още каучук, царевица и други животни ( свине, овце, кози и домашни птици). Забраната трябва да обхване и вноса на кожа въпреки силния натиск за нейното изключване. Не се допускат никакви изключения за продукти, които нямат необходимите сертификати.

За всички тези продукти текстът налага стандарти, изискващи прозрачност за всички звена по производствената верига на големите компании от хранително-вкусовата промишленост, както и – една твърде чувствителна тема – на големите международни търговски компании. Въпреки съпротивата, текстът обхваща и европейските финансови институции и включва гаранции, че те не финансират проекти, водещи до обезлесяването на горите.

Силна мобилизация на гражданското общество

Въпреки този напредък в защитата на горите, други екосистеми като савани и влажни зони остават застрашени от разширяването на селското стопанство и въздействието на потреблението в ЕС“, казват от Грийнпийс Европа, отбелязвайки, че гласуваната клауза дава възможност за разпростиране на защитата върху всички естествени екосистеми през идните години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"