fbpx

ЕС задължава страните членки рязко да повишат спестяването на енергия

Европейският парламент и Съветът на ЕС са постигнали предварително споразумение за реформиране и укрепване на Директивата на ЕС за енергийна ефективност. Тази сделка бележи по-нататъшна стъпка в завършването на пакета „Подходящ за 55“ за изпълнение на Европейската зелена сделка и плана REPowerEU, съобщава Еврокомисията.

Изтъква се, че за първи път принципът на енергийната ефективност получава правна сила с ясно изискване към страните от ЕС да вземат под внимание енергийната ефективност в политиката, планирането и основните инвестиционни решения в енергийния сектор и извън него.

Споразумението включва и първата по рода си дефиниция на ЕС за енергийна бедност. Сега държавите-членки ще трябва да прилагат мерки за подобряване на енергийната ефективност като приоритет сред хората, засегнати от енергийна бедност, уязвимите клиенти, домакинствата с ниски доходи и, където е приложимо, хората, живеещи в социални жилища. Ревизираните правила поставят по-силен акцент върху облекчаването на енергийната бедност и овластяването на потребителите, включително създаването на обслужване на едно гише за техническа и финансова помощ и извънсъдебни механизми за уреждане на спорове.

Споразумението установява цел на ЕС за енергийна ефективност от 11,7% за 2030 г., надхвърляйки първоначалното предложение на Комисията „Подходящ за 55“. Той изисква държавите-членки на ЕС колективно да осигурят допълнително намаляване на крайното и първичното потребление на енергия в сравнение с прогнозите за потребление на енергия, направени през 2020 г.

Съгласно въпросното временно споразумение годишното задължение за спестяване на енергия почти се удвоява, за да се гарантира непрекъснат напредък. Държавите от ЕС ще трябва да постигнат нови спестявания всяка година от средно 1,49% от крайното потребление на енергия от 2024 г. до 2030 г. спрямо сегашното ниво от 0,8%. Те постепенно ще трябва да достигнат 1,9% до края на 2030 г. Това е важен инструмент за стимулиране на енергоспестяването в сектори на крайна употреба като сгради, индустрия и транспорт.

Ревизираните правила също дават по-голяма отговорност на публичния сектор за повишаване на енергийната ефективност. Въвежда се нова годишна цел за намаляване на потреблението на енергия от 1,9% за този сектор. Задължението на страните от ЕС да реновират всяка година най-малко 3% от общата площ на сградите, собственост на публичната администрация, вече обхваща регионално и местно ниво.

Компаниите трябва да се насърчават да бъдат по-енергийно ефективни съгласно преразгледаната директива. Първо, системите за управление на енергията ще се превърнат в задължение по подразбиране за големите потребители на енергия. Всички предприятия, включително МСП, които надхвърлят 85 TJ годишно потребление на енергия, ще трябва да внедрят система за управление на енергията. В противен случай те ще бъдат обект на енергиен одит (ако годишното им потребление надвишава 10TJ). За първи път се въвежда и схема за отчитане на енергийните характеристики на големи центрове за данни.

Съгласно договорените правила страните от ЕС също ще трябва да насърчават местни планове за отопление и охлаждане в големите общини с население над 45 000 души. Също така, с преразгледаното определение за ефективно централно отопление и охлаждане, минималните изисквания ще бъдат постепенно променени, за да се осигури напълно декарбонизирано централно отопление и охлаждане до 2050 г.

Подкрепа за нови високоефективни когенерационни агрегати, използващи природен газ и свързани към централното отопление по ефективен начин системите за централно отопление и охлаждане ще бъдат възможни само до 2030 г., докато всяко друго използване на изкопаеми горива ще бъде забранено за нови мощности за производство на топлина в такива системи.

Сделката допълнително укрепва разпоредбите относно финансирането на енергийната ефективност, за да се улесни мобилизирането на инвестиции. Съгласно новите разпоредби държавите от ЕС ще бъдат задължени да насърчават иновативни схеми за финансиране и зелени кредитни продукти за енергийна ефективност, като гарантират тяхното широко и недискриминационно предлагане от страна на финансовите институции. Страните от ЕС ще трябва да докладват за обема на инвестициите за енергийна ефективност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"