fbpx

ЕЦБ намали и лихвите, и прогнозата си за ръста на икономиката в еврозоната

Очаквано Управителният съвет на Европейската централна банка реши да понижи лихвения процент с 25 базисни пункта. Въз основа на актуализираната оценка на перспективите за инфлацията, динамиката на базовата инфлация и силата на трансмисията на паричната политика, сега е подходящо да се предприеме още една стъпка за смекчаване на степента на ограничение на паричната политика, изтъкват управляващите на ЕЦБ.

Предвижда се общата инфлация да бъде средно 2,5% през 2024 г., 2,2% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г., както е в прогнозите от юни. Очаква се инфлацията да се повиши отново през втората половина на тази година, отчасти защото предишните резки спадове на цените на енергията ще отпаднат от годишните нива. След това инфлацията трябва да намалее към нашата цел през втората половина на следващата година. За основната инфлация прогнозите за 2024 г. и 2025 г. са леко преразгледани нагоре, тъй като инфлацията при услугите е по-висока от очакваната. В същото време служителите продължават да очакват бърз спад на основната инфлация от 2,9% тази година до 2,3% през 2025 г. и 2,0% през 2026 г.

От ЕЦБ изтъкват, че вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да нарастват с високи темпове. Въпреки това натискът върху разходите за труд намалява и печалбите частично буферират въздействието на по-високите заплати върху инфлацията. Условията за финансиране остават рестриктивни, а икономическата активност все още е потисната, което отразява слабото частно потребление и инвестиции.

УС изтъква още решимостта си да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2%. Затова ЕЦБ ще поддържа лихвените проценти достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на тази цел.

В същото време ЕЦБ ревизира леко надолу спрямо юни прогнозата си за ръста на икономиката в еврозоната за тази година- 0,8%, повишаване до 1,3% през 2025 г. и 1,5% през 2026 г. На пресконференцията след заседанието на ЕС президентът на ЕЦБ Кристин Лагард обясни, че левизията се прави главно поради по-слабия принос на вътрешното търсене през следващите няколко тримесечия.

В коментар Лагард посочва, че икономиката нараства с 0,2% през второто тримесечие, след 0,3% през първото тримесечие, което не отговаря на последните прогнози. Растежът се дължи главно на нетния износ и държавните разходи. Частното вътрешно търсене отслабна, тъй като домакинствата потребиха по-малко, фирмите намалиха бизнес инвестициите и инвестициите в жилища спаднаха. Докато услугите подкрепиха растежа, индустрията и строителството имаха отрицателен принос. Според показателите от проучването възстановяването продължава да е изправено пред известни затруднения, изтъква президентът на ЕЦБ.

Тя изрази очакванията на УС възстановяването да се засили с времето, тъй като нарастващите реални доходи позволяват на домакинствата да потребяват повече. Постепенно изчезващите ефекти от рестриктивната парична политика трябва да подкрепят потреблението и инвестициите. Износът също трябва да продължи да допринася за възстановяването с нарастването на глобалното търсене.

Отбелязва се още, че както е било обявено на 13 март 2024 г., в сила от 18 септември влизат някои промени в оперативната рамка за прилагане на паричната политика. По-специално, разликата между лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвения процент по депозитното улеснение ще бъде определен на 15 базисни пункта. Спредът между лихвения процент по пределното кредитно улеснение и лихвения процент по основните операции по рефинансиране ще остане непроменен на 25 базисни пункта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"