fbpx

ЕЦБ намали отново лихвите, очаква разходите за труд да спадат

Управителният съвет на Европейската централна банка взе решение да намали трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта. В съобщението на банката се изтъква, че решението за понижаване на лихвения процент по депозитното улеснение – процентът, чрез който Управителният съвет ръководи позицията на паричната политика – се основава на неговата актуализирана оценка на перспективите за инфлация, динамиката на базовата инфлация и силата на трансмисията на паричната политика. Постъпващата информация за инфлацията показва, че дезинфлационният процес върви добре. Прогнозата за инфлацията също е повлияна от неотдавнашните изненади в посока на понижение на показателите за икономическа активност. Междувременно условията за финансиране остават ограничителни.

Основни лихвени проценти на ЕЦБ след днешното решение: лихвените проценти по депозитното улеснение – 3,25%, основните операции по рефинансиране – 3,40% и пределното кредитно улеснение  – 3,65%, като намалението е считано от 23 октомври 2024 г.

Очаква се инфлацията да нарасне през следващите месеци, преди да спадне до целта през следващата година. Вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да растат с високи темпове. В същото време натискът върху разходите за труд ще продължи да намалява постепенно, като печалбите частично буферират въздействието си върху инфлацията, показва анализът на банката.

Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2%., като за това ще поддържа лихвените проценти достатъчно рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо за постигане на тази цел. От Управителния съвет гарантират, че за определяне на подходящото ниво и продължителност на ограничението ще продължат постепенно да следват подход, зависим от данни.

По-специално, решенията за лихвените проценти ще се основават на неговата оценка на перспективите за инфлация в светлината на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на основната инфлация и силата на трансмисията на паричната политика. Управителният съвет не се ангажира предварително с конкретен лихвен курс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"