fbpx

ЕЦБ не промени лихвите, за септември „всичко е възможно“

Европейската централна банка запази лихвените проценти непроменени, както се очакваше, като нейният президент Кристин Лагард заяви, че движението през септември е „широко отворено“, отбелязва Ройтерс.

ЕЦБ намали лихвените проценти от рекордно високи нива миналия месец в ход, който дори някои от нейните политици смятаха за прибързан, след като напредъкът в понижаването на инфлацията до целта от 2% е в застой. Тъй като вътрешната инфлация все още е упорито висока и растежът на заплатите е непостоянен, банката вероятно ще бъде по-предпазлива относно последваща стъпка.

Но Лагард също така подчерта в своя коментар относно решението, че рисковете за растежа са „наклонени надолу“, пропускайки част от предишна формулировка, която преценява, че рисковете са балансирани, поне в краткосрочен план.

По-слаба световна икономика или ескалация на търговското напрежение между големите икономики биха натежали върху растежа на еврозоната“, отбелязва тя на пресконференция, добавяйки също така, че е възможно високите лихвени проценти да засегнат дейността по-силно от очакваното.

Инвестиционните показатели сочат приглушен растеж през 2024 г., изтъква още тя, цитирана от Ройтерс, отбелязвайки, че еврозоната вероятно е нараснала с по-бавен темп през април-юни от 0,3% от първото тримесечие.

Пет въпроса към ЕЦБ

По отношение на следващите си стъпки ЕЦБ повтори, че няма да се ангажира предварително с лихвен курс и че входящите данни ще ръководят решенията.

Така че въпросът за септември и това, което правим през септември, е широко отворен“, казва Лагард.

Еврото остана непроменено след решението на ЕЦБ, което беше анонсирано от банката през последните седмици, измествайки фокуса към срещата през септември.

Пазарите прогнозират почти две понижения на лихвените проценти от ЕЦБ за останалата част от годината и малко повече от пет хода до края на следващата година, мнение, което никой от управата на банката не е оспорвал открито от седмици.

Тримесечните данни за растежа, заплатите и производителността трябва да бъдат публикувани до септември, плюс още две месечни показания за инфлацията, докато ЕЦБ ще даде свои собствени нови прогнози за инфлацията и растежа на срещата.

Основното безпокойство на ЕЦБ е, че вътрешните цени, особено на услугите, се движат настрани, докато относително бързият растеж на заплатите заплашва да запази инфлацията над целта на банката.

Многогодишните споразумения за заплатите, които вече са сключени, сочат към облекчаване на натиска върху заплатите по-късно тази година, което предполага, че в крайна сметка трябва да се появят по-благоприятни числа.

Икономиката също остава сравнително слаба, като поредица от проучвания сочат анемичен растеж, облекчавайки страховете, че бурната лятна активност, особено в туризма, ще засили натиска върху цените.

Някои също така твърдят, че ЕЦБ омаловажава рисковете за своя централен сценарий, който поставя инфлацията обратно на нейната цел от 2% до края на 2025 г., въпреки че лихвите продължават да се понижават.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"