fbpx

ЕЦБ охлади очакванията за намаляване на лихвите

Европейската централна банка отхвърли опроверга някои очаквания, че ще намали лихвените проценти, като ги остави на настоящите им високи нива, съобщава Ройтерс.

Изтъква се, че дори не е бил направен намек за предстоящо намаление на ставките.

Вместо това президентът на ЕЦБ Кристин Лагард е подчертала, че инфлацията скоро ще се възстанови и ценовият натиск остава силен. Това е в рязък контраст с по-мекия тон, възприет от нейния колега от Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл вчера, коментира агенцията.

Не смятаме, че е време да сваляме гарда си“, заявява Лагард на пресконференция. „Все още има работа за вършене… която до голяма степен може да приеме формата на задържане  на лихвите“, допълва тя.

ЕЦБ все пак разкри планове за постепенно премахване на последната оцеляла схема за закупуване на облигации – наследство от пандемията COVID-19. „Това определено не е преминаване към по-меките действия на Фед“, коментира Мохит Кумар, главен европейски икономист в Jefferies. „Цените ще трябва да се задържат на тези нива за известно време.“

Инфлацията в еврозоната възлиза на 2,4% през ноември и въпреки че признава, че основният ценови натиск също намалява, Лагард изтъква, че вътрешната инфлация, до голяма степен движена от разходите за заплати в 20-те страни от еврозоната, „не помръдва“.

Трябва да разберем по-добре какво се случва там“, заявява Лагард за тази динамика на заплатите и до каква степен по-високите заплати ще бъдат поети от компаниите.

В единствения си намек за времето на възможно намаляване на лихвите, Лагард посочва, че първата половина на следващата година ще бъде особено „богата“ на данни, което предполага, че е малко вероятно да се предприеме движение преди юни или юли.

Смятаме, че ще е необходим по-рязък икономически спад и/или инфлация, която да спадне устойчиво под 2%, за да видим централната банка да намали лихвите“, коментира Карстен Бжески, глобален ръководител макросектор в ING. .

След решението от днес лихвата по депозитите на ЕЦБ остава на рекордно високите 4%. През юли 2022 г. беше минус 0,5%.

Актуализираните икономически прогнози на ЕЦБ сочат по-ниска инфлация и растеж, особено за следващата година. От банката очакват общата инфлация да бъде средно 5,4% през 2023 г., 2,7% през 2024 г., 2,1% през 2025 г. и 1,9% през 2026 г., доближавайки се до целта от 2%.

Лагард обаче многократно изтъква, че тези прогнози се основават на пазарните цени, преди търговците да увеличат залозите за намаляване на лихвените проценти от ЕЦБ по-рано този месец.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"