fbpx

ЕЦБ се готви за ново понижение на лихвите

Европейската централна банка вероятно ще намали лихвените проценти на 17 октомври, тъй като икономическият растеж е слаб и това повишава риска инфлацията да подмине целта си от 2%. Това коментира шефът на френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало вестник La Repubblica, цитиран от Ройтерс.

Припомня се, че ЕЦБ намали лихвените проценти от рекордно високи нива вече два пъти тази година и сега пазарите очакват още по-бързо облекчаване на политиката с ходове през октомври и декември, които са изцяло отразени, тъй като инфлационният натиск намалява по-бързо, отколкото политиците очакваха. Предварителните данни на Евростат сочат, че инфлацията в еврозоната е спаднала под 2%.

През последните две години нашият основен риск беше да надхвърлим целта си от 2%. Сега трябва да обърнем внимание и на обратния риск, да не постигнем нашата цел поради слаб растеж и рестриктивна парична политика за твърде дълго време“, отбелязва дьо Гало.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард направи най-силния намек миналата седмица, че предстои намаляване на лихвените проценти през октомври и оттогава това се потвърждава и от членовете на управата.

Франсоа Вилерой прогнозира по-нататъшни намаления на лихвения процент по депозитите от 3,5% през следващата година, изтъквайки, че ЕЦБ трябва да се върне към „неутралния“ процент, който нито забавя, нито стимулира растежа, някъде през 2025 г.

Ако следващата година сме устойчиво на 2% инфлация и с все още бавна перспектива за растеж в Европа, няма да има причина нашата парична политика да остане рестриктивна и нашите лихви да бъдат над неутралния лихвен процент“, отбелязва банкерът.

Той не дава оценка за стойността на неутралната лихва, но казва, че пазарите я определят на около 2%, което предполага още шест намаления дотогава, включително още две през тази година и четири през 2025 г., ако ЕЦБ продължи практиката си да се движи на стъпки от 25 базисни пункта.

Докато цените на петрола скочиха миналата седмица поради сътресенията в Близкия изток, Вилерой заявява, че ЕЦБ е склонна да пренебрегва подобни сътресения, при условие че те са временни и не се отразяват на базовите цени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"