fbpx

ЕЦБ установи допълнително затягане на кредитните критерии на банките в еврозоната

Проучване на ЕЦБ* за кредитирането на банките в еврозоната от януари 2024 г. сочи допълнително затягане през четвъртото тримесечие на 2023 година на вътрешните насоки на банките или критериите за одобрение на заеми или кредитни линии за предприятия. Това помага за значителното кумулативно затягане от 2022 г. насам, което е допринесло – заедно със слабото търсене – за силния спад в растежа на заемите за фирмите, изтъкват от Европейската централна банка.

Банките също отчитат по-нататъшно нетно затягане на своите кредитни стандарти за заеми за домакинства, което в по-малка степен засяга заемите за домакинства за покупка на жилище ие  по-изразено за потребителски кредити и други заеми за домакинства.

Възприемането на риска е бил основен двигател за затягането на кредитните стандарти за заеми за фирми и домакинства, като по-ниската толерантност към риска също стимулира затягането на кредитните стандарти за потребителските кредити.

Процент на банките, отчитащи затягане, се е забавил в сравнение с предходното тримесечие в трите категории заеми и е под историческата средна стойност за жилищните заеми и заемите за фирми. За първото тримесечие на 2024 г. банките от еврозоната очакват по-нататъшно нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми и домакинства.

Общите срокове и условия на банките – т.е. действителните срокове и условия, договорени в договорите за заеми – също са допълнително затегнати умерено за заемите за фирми и потребителските кредити, но облекчени за жилищните заеми.

Банките отново отчитат намаление на търсенето от страна на фирмите на заеми или теглене на кредитни линии, търсенето на жилищни заеми и търсенето на потребителски кредити и други заеми за домакинствата през четвъртото тримесечие на 2023 г. При всички категории заеми спадът в търсенето се дължи на общото ниво на лихвените проценти. Освен това по-ниските инвестиции в дълготраен капитал намаляват търсенето на заеми от фирмите, докато пониженото потребителско доверие и перспективите на жилищния пазар са намалили търсенето на заеми от домакинствата.

Според анкетираните банки достъпът им до финансиране се е подобрил за парични пазари, дългосрочни депозити и дългови ценни книжа, докато достъпът им до краткосрочно финансиране на дребно и секюритизация се е затегнал леко през четвъртото тримесечие на 2023 г. Банките от еврозоната сочат, че надзорните или регулаторни действия са допринелси за по-високи нива на капитал, както и за ликвидни и рисково претеглени активи и са имали затягащо въздействие върху техните кредитни стандарти и кредитни маржове в повечето категории заеми през 2023 г.

*Проучването на банковото кредитиране в еврозоната, което се провежда четири пъти годишно, е разработено от Евросистемата, за да подобри разбирането на поведението на банките в еврозоната при кредитирането. Резултатите, отчетени в проучването от януари 2024 г., се отнасят до промените, наблюдавани през четвъртото тримесечие на 2023 г., и очакваните промени през първото тримесечие на 2024 г. Кръгът от проучване през януари 2024 г. е проведен между 8 декември 2023 г. и 2 януари 2024 г. сред общо 157 банки с процент на отговор 100%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"