fbpx

Eurofound с поредно глобално проучване за живота и работата в ЕС

Eurofound е завършила ново онлайн проучване, целящо да очертае променящите се възприятия за живота и работата в Европа. Проучването разглежда основно положението на хората, живеещи в ЕС, но е отворено за всички на възраст над 16 години, независимо къде живеят.

Онлайн анкетата „Живот и работа в ЕС“ е най-новата част на специално проучване, първоначално стартирано по време на COVID-19 за наблюдение на въздействието на пандемията и отговорите на политиката – но оттогава разширява обхвата си, за да документира развитията в живота и работата във време на бързи промени. Освен това този нов кръг от електронни проучвания идва през година на огромни потенциални политически промени, тъй като избори се провеждат в целия демократичен свят, като 49% от хората на планетата са свидетели на национални избори в своята страна. Това е в допълнение към европейските и регионалните избори.

Електронното проучване „Живот и работа в ЕС“ се е провело от 25 март до 24 май 2024 г. с цел да се обхванат широкообхватните последици от пандемията и нарастващите разходи за живот, за начина, по който хората живеят и работят в ЕС, с цел да се помогне политиците да отговарят на нуждите на гражданите.

Общо 140 000 души от цяла Европа са взели участие в серията проучвания на Eurofound. Последното има особен фокус върху разходите за живот, нивата на социална подкрепа, достъпа до обществени услуги като здравеопазване и психично здраве. То задава въпроси като:

  • Борили ли сте се да свържете двата края?
  • Смятате ли, че разходите за живот са се увеличили?
  • Имате ли трудности с получаването на качествено здравеопазване?
  • Какво мислите за здравеопазването във вашата страна?
  • Чувствате ли, че няма кой да ви подкрепя?
  • Как е социалният ви живот?
  • Как е психическото ви състояние?
  • Как е животът и работата ви?

Говорейки за проучването, изпълнителният директор на Eurofound Ивайло Калфин подчертава важността му за предоставяне на подробна снимка на обществените настроения: „Тази поредица от проучвания постепенно се разви с течение на времето, за да представи цялостен преглед на възприятията за живота и работата в ЕС. Особено в тази ключова изборна година, той ще даде ценна информация за предизвикателствата, пред които са изправени гражданите, и възможностите за напредък и подобрение“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"