fbpx

Еврокомисията разработва приложение за дигитализация на паспорта и личната карта

Европейската комисия е приела две предложения за дигитализиране на паспорти и лични карти, наричани още „EU Digital Travel application“, за лица, пътуващи до и от Шенгенското пространство.

Изтъква се, че както гражданите на ЕС, така и гражданите на държави извън ЕС подлежат на систематични проверки при преминаване на външните граници на ЕС. В момента тези проверки се извършват физически на граничния пункт. С почти 600 милиона пресичания, регистрирани само през 2023 г., има нужда от ускоряване на граничния контрол и осигуряване на по-гладко пътуване, като в същото време се поддържа високо ниво на сигурност, като се гарантира, че всеки пътник е проверен.

Нови правила, въвеждащи дигитални паспорти и лични карти

Цифровите идентификационни данни за пътуване са цифрова версия на данните, съхранявани в паспорти и лични карти. Данните включват информация, съдържаща се в чипа на паспорта или личната карта, включително изображението на лицето на притежателя, но не и пръстов отпечатък. Цифров документ за пътуване може да се съхранява на мобилен телефон. Ще бъде напълно доброволно и безплатно за пътниците да поискат или използват тази цифрова версия на своите документи, безплатно.

Очакванията на комисията са това да:

  • Позволи по-плавно и по-бързо преминаване на границите за пътуващите: както гражданите на ЕС, така и гражданите на държави извън ЕС ще могат преди пътуването да представят своите цифрови паспорти или лични карти за предварителна гранична проверка, когато пътуват до или от ЕС.
  • Улесни свободата на движение и намаляване на административната тежест за гражданите на ЕС: Държавите членки могат да разрешат на гражданите на ЕС да използват цифрови лични карти за регистрация и идентификация. Например, те биха могли да се използват за регистрация при националните органи при започване на пребиваване в друга държава-членка или за улесняване на достъпа до схеми за електронна идентификация.

Приложението EU Digital Travel ще бъде разработено от Комисията с подкрепата на eu-LISA и ще бъде внедрено на ниво ЕС. Приложението ще бъде достъпно за всички граждани на ЕС и извън ЕС с биометричен паспорт или лична карта на ЕС, пътуващи до или от Шенгенското пространство.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"