fbpx

Еврокомисията съди България заради директивата за отворените данни

Европейската комисия предявява иск пред Съда на Европейския съюз срещу Белгия, България, Латвия и Нидерландия за това, че не са транспонирали правилата на ЕС относно отворените данни и повторното използване на данни от обществения сектор в националното законодателство.

От ЕК изтъкват, че крайният срок за транспониране на директивата е изтекъл на 17 юли 2021 г., а въпросните четири държави все още не са съобщили всички свои национални мерки, въпреки официалните уведомителни писма, изпратени до тях от Комисията през септември 2021 г., и мотивираните становища, изпратени до тези държави членки между април и юни 2022 г.

Припомня се, че Директивата от 20 юни 2019 г. има за цел да отключи ползите от данните и помага да се използва в по-голяма степен огромният и ценен набор от ресурси от данни, произведени от публичният сектор, които да са на разположение за повторна употреба. Чрез предоставяне на общи правила за европейски пазар за държани от правителството данни, това ще намали бариерите за навлизане на пазара за МСП чрез намалени разходи за повторна употреба на данни, ще предостави повече данни и ще увеличи бизнес възможностите чрез споделяне на данни чрез интерфейси за програмиране на приложения (API).

Директивата стимулира разработването на иновативни решения като приложения за мобилност, повишава прозрачността чрез отваряне на достъпа до публично финансирани изследователски данни и по този начин подкрепя новите технологии, включително изкуствения интелект.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"