fbpx

Еврокомисията се готви за пълно спиране на руските газови доставки

Европейската комисията работи върху европейски план за извънредни ситуации, който трябва да бъде представен до средата на юли, заедно с необходимите инструменти.

Това заяви председателят на комисията Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент по време на представянето на програмата за дейностите на чешкото председателство.

Тя предупреди, че съюзът трябва да се подготви за по-нататъшни прекъсвания на доставките на газ, дори за пълно спиране на доставките от Русия. Днес като цяло 12 държави-членки са пряко засегнати от частични или пълни намаления на доставките на газ. Очевидно е: Путин продължава да използва енергията като оръжие, изтъква фон дер Лайен.

Относно подготвяния от ЕК план тя отбеляза, че държавите членки вече имат свои национални планове за действие при извънредни ситуации, което е добре, но има нужда от европейска координация.

Трябва да се уверим, че в случай на пълно прекъсване, газът ще тече към мястото, където е най-необходим. Трябва да осигурим европейска солидарност. И трябва да защитим единния пазар, както и веригите за доставки на индустрията“, подчертава още председателят на ЕК.

Като друга основна задача, фон дер Лайен посочи Repower и напредването по амбициозната програма на Европейска зелена сделка. Защото изменението на климата няма да чака края на войната на Путин, подчертава тя.

Урсула фон дер Лайен припомня, че с REPowerEU са мобилизирани значителни нови ресурси за Европейската зелена сделка. Това е план за 300 милиарда евро за извоюване на независимост от руското изкопаемо гориво, като за да бъде постигнато това трябва преди всичко да се диверсифицират доставките на газ от Русия към надеждни доставчици.

Председателят на ЕК изтъква, че тези усилия дават вече сериозни резултати , като от март глобалният износ на LNG за Европа е нараснал със 75% в сравнение с 2021 г. Износът на LNG от САЩ за Европа почти се е утроил. В същото време средният месечен внос на руски тръбопроводен газ рязко намалява с 33% в сравнение с миналата година.

Фон дер Лайен подчертава, че най-добрият, най-чистият и най-безопасният изход от зависимостта са възобновяемите енергийни източници. Така че, по думите й, новата среда за сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на внедряването на възобновяеми енергийни източници. „Възобновяемите източници са домашно произведени. Те ни дават независимост от руските изкопаеми горива. Те са по-рентабилни. И са по-чисти„, изтъква още председателят на ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"