fbpx

Европейска доминация по производителност на труда, България и Русия далеч назад

Изданието Visual Capitalist публикува класация на страните по БВП на отработен час или тяхната производителност на труда. Данните са получени от Международната организация на труда и са валидни за 2023 г.

Производителността на труда измерва количеството продукция (БВП), произведена на единица труд (отработени часове) за определен период от време.

Измерва се в международни долари (Int$), хипотетична валута, използвана за сравняване на покупателната способност на различните държави чрез коригиране на ценовите разлики. Това помага да се оцени БВП спрямо вложената работна сила и предлага представа за ефективността на човешкия капитал и качеството на производството. В дългосрочен план увеличаването на производителността е ключово за икономическия растеж.

Visual Capitalist

Данните показват доминация на европейските държави. Работниците в Люксембург са близо 3 пъти по-продуктивни, отколкото в Катар, поради силния сектор на финансовите услуги на страната, който генерира значителна продукция с относително по-малко хора.

Девет от първите 10 държави, класирани в този списък, се намират в Европа, като Сингапур е единственото отклонение.

Международната организация на труда показва данните за 189 държави. България е на 64 позиция с 29 Int$ и в компанията на Чили, Тринидат и Тобаго, Русия – също много назад с 30 Int$. Очаквано България е последна сред страните от ЕС, като най-близо до нас, заемащи от 53 до 56 подиция, са Кипър и Унгария с по 35 Int$, Полша и Словакия с по 37 Int$.

На дъното са Либерия, Централната Африканска Република и Бурунди с по 1 Int$.

Международната организация на труда

Европейците работят по-малко часове от американските работници, за да постигнат подобни нива на производство на глава от населението. Много богати европейски държави също имат по-малко население, като работниците са концентрирани в индустрии с висока добавена стойност (като финансови услуги или енергетика), което допринася за по-високи нива на глава от населението.

Във връзка с това ЕС прилага и силни защити за работниците и има някои от най-високите задължителни платени почивни дни, което може да помогне за баланса между професионалния и личния живот и производителността.

Въпреки това, начинът, по който данните се разделят, може да промени тези класации. Например през 2022 г. един германски работен час е бил с 1% по-продуктивен от този в САЩ, но германски служител е произвел 20% по-малко от американски служител през годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"