fbpx

Европейски търговци вече съхраняват газ в Украйна

Европейски търговци на газ вече са започнали да съхраняват природен газ в Украйна, за да се възползват от по-ниските цени и наличния капацитет там, независимо от рисковете от продължаващата война, са съобщили от бранша пред Ройтерс.

След нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз предприе политика за високи нива в газовите си хранилища, за да компенсира намалените руски доставки, особено през зимните месеци на пиковото търсене. Очаква се блокът да постигне целта си да запълни складовете си до 90% до 1 ноември.

Според търговците има търговска логика в съхранението на газ в Украйна, което дава възможност да се възползват от по-ниски цени сега спрямо бъдещи доставки. Газът за доставка през септември е на цена от 30 евро за MWh в сравнение с цени за първото тримесечие на 2024 г. от 49 евро, според данните от холандския газов пазар TTF.

Чешката група EPH е посочила пред Ройтерс, че решението й да използва украински хранилища също е и знак за доверие в страната.

Ние вярваме в надеждността на украинските системи за транспортиране и съхранение на газ, които се доказаха дори в такава изключително трудна военновременна ситуация“, коментира Мирослав Хаско, председател на EP Commodities на EPH, без обаче да разкрива за какви обеми става въпрос.

Газовите хранилища на страните от ЕС са били пълни на 87% на 7 август, според платформата за прозрачност GIE.

От украинската държавна компания Нафтогаз посочват, че чуждестранните клиенти могат да използват повече от 10 милиарда кубични метра за съхранение, от общо 30 милиарда кубични метра капацитет на страната, най-вече в западната й част, която е далеч от фронтовите линии.

Словашката държавна SPP, която доставя по-голямата част от словашкия пазар, отчасти с руски газ, заявява, че разглежда възможността за използване на украинско хранилище, като се има предвид, че словашкото хранилище вече е пълно с 90%. „Разглеждаме съхранението на газ в Украйна като една от интересните бизнес възможности, които обмисляме в момента“, посочват от SPP пред Reuters.

Други европейски търговци обаче виждат рискове поради възможни военни удари, както и за последствията, ако Русия спре доставките, които все още изпраща на запад през Украйна.

Представете си, че добре насочена ракета удари компресорна станция или някаква друга инфраструктура. Трябва да поемете този риск“, казва Мартин Пич, ръководител на търговията в чешката фирма MND. По думите му, че обемите при текущите спредове може да не са големи, но биха могли да се увеличат, ако спот цените паднат.

Мозъчният тръст Bruegel заяви миналия месец, че Украйна може да увеличи капацитета за съхранение на Европа с около 10%. – „използването на допълнителния капацитет от 100 TWh, наличен в Украйна, ще осигури добър тласък на зимните перспективи на Европа, както ще се отрази добре и на доходите на Украйна“.

Газът за съхранение в Украйна може да бъде закупен навсякъде и изпомпван чрез реални или виртуални потоци в тръбопроводи от Унгария, Полша и Словакия. Повишават се заявките относно тръбопровода, който сега транспортира руски газ от Украйна до Словакия на границата Велке Капушани, но вече за виртуален реверс към Украйна.

През август са започнали и физически доставки от Словакия към Украйна през точката Budince с дневни обеми от около 17 mcm.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"