fbpx

Евростат започва да мери европейската космическа икономика

Евростат заедно с Европейската космическа агенция (ESA) и Съвместния изследователски център на Европейската комисия (JRC) стартират нова уеб страница с тематичния акаунт за европейската космическа икономика като част от раздела за експериментална статистика.

Тази тематична сметка ще предостави консолидирана статистика за основните показатели за брутен вътрешен продукт (БВП) на космическата икономика, включително производство, брутна добавена стойност (БДС), заетост и емисии на парникови газове (ПГ).

Тези статистики са изградени с помощта на рамката за предлагане и използване на Системата от национални сметки (SNA 2008), което позволява да се улови прекият, непрекият и предизвиканият принос на космическата икономика.

След стартирането на уеб страницата, Евростат ще публикува първите си резултати за космическата икономика на ЕС на 15 декември. Те включват данни за износа и вноса на космически кораби (включително сателити) и ракети-носители на космически кораби. Ще бъде публикуван и документ, описващ методологията на сметката, публикуван съвместно с JRC и ESA.

Очаква се и съвместна публикация на ESA, JRC и Евростат с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Бюрото за икономически анализи на Съединените щати (BEA), озаглавена „Международни, северноамерикански и европейски Статистически класификации за измерване на космическата икономика”, която ще представи за първи път изчерпателен списък от сравними статистически кодове за измерване на космическата икономика на международно, северноамериканско и европейско ниво.

Като аргумент за инициативата, от Евростат изтъкват, че през последните 10 години нараства интересът към всичко, което е свързано с космоса. Космическата икономика сега е гореща тема сред предприятията, гражданите и правителствата, включваща все повече области.

От подкрепата за наблюдение на изменението на климата до механизмите за сигурност и отбрана и развитието на цифрови и комуникационни системи на високо ниво, космическата икономика има нарастваща роля в днешното общество.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"