fbpx

Еврото реагира позитивно на победата на Макрон в първия тур

Доларът се задържа малко под двегодишните си най-високи стойности спрямо останалите валути, заради продължаващата подкрепа от по-високите доходи на американските държавни облигации, докато еврото се повиши, след като френският президент Еманюел Макрон победи крайнодясната претендентка Марин льо Пен в първия кръг на президентския вот (с разлика от 4%), пише Ройтерс.

Изглежда, че еврото ще прекъсне седемдневната губеща серия спрямо американската валута, покачвайки се с 0,12% до 1,0888 долара. Индексът на щатския долар за последно бе 99,94, след като в петък достигна 100,19, най-високото ниво от май 2020 г.

Може би имаше малко облекчение, но ще бъде трудно за еврото наистина да получи по-голям тласък, докато рискът не премине напълно“, казва Ерик Нелсън, макростратег в Wells Fargo в Ню Йорк. Агенцията припомня, че Макрон ще се изправи срещу Льо Пен на балотаж след две седмици.

Междувременно доларът продължи да нараства спрямо йената, която достигна най-слабото си ниво от средата на 2015 г. Японската валута се влоши, тъй като Централната банка на Япония (BOJ) поддържа по-мека позиция в сравнение с Фед.

Това, което чухме от BOJ досега, е че те не са загрижени за този ход (в йената) и дори са доволни“, казва Нелсън. Доларът поскъпна с 0,95% до 125,46 йени.

Китайският юан отслабна спрямо долара поради загрижеността на инвеститорите относно изтичането на капитали и натиска за обезценяване на валутата, след като разликите в доходността между азиатската икономическа сила и Съединените щати станаха отрицателни.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Китай падна под доходността на държавните облигации на САЩ за първи път от 12 години, тъй като инвеститорите се подготвяха за повече парични облекчения в континенталната част и нарастващо разминаване между икономиките на САЩ и Китай.

Руската рубла отслабна рязко в неспокойната търговия в понеделник, губейки някои от печалбите си от предходната седмица, след като централната банка реши да облекчи временните мерки за контрол на капитала, насочени към ограничаване на спада на валутата.

При криптовалутите биткойн падна до триседмично дъно, като последно спадането е с 2,37% до 41 152 долара. Етериумът скъщо спада с 4,89% до $3,046.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"