fbpx

Еврото скочи в очакване на втория решаващ тур на изборите във Франция

Еврото скочи в понеделник, след като убедителната и историческа победа на френската крайна десница в първия тур на парламентарните избори не оправда очакванията, оставяйки крайния резултат зависим от партийните споразумения преди втория тур следващия уикенд, изтъква Ройтерс.

Макар че крайнодясната партия Национално обединение (RN) на Марин Льо Пен спечели първия тур на парламентарните избори във Франция в неделя с голяма преднина, според екзитполовете, анализаторите отбелязват, че тя е взела по-малък дял от гласовете, отколкото някои проучвания първоначално са прогнозирали, което задейства възходящото рали на акциите и облигациите.

За последно еврото беше с 0,4% по-високо до $1,0759, което е около двуседмичен връх. Евровалутата загуби около 1,2%, откакто френската крайна десница триумфира на изборите за Европейски парламент в началото на юни, което накара президента Еманюел Макрон да свика предсрочни избори във Франция.

Те (RN) всъщност се представиха малко по-зле от очакваното, поради което може да се страхуваме по-малко от по-експанзионистична и неустойчива фискална политика“, казва Карол Конг, валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia, цитиран от Ройтерс.

Инвеститорите са загрижени, че RN може да дойде на власт чрез „съжителство“ с Макрон, който остава действащ президент, и да прокара дневен ред с големи разходи и евроскептицизъм.

Резултатите от първия тур не предлагат голяма сигурност относно състава на парламента, а вторият тур, насрочен за следващия уикенд, всъщност е голямото рисково събитие“, посочва Франческо Пезоле, валутен стратег в ING.

По думите му фактът, че лявата коалиция, която също иска да увеличи държавните разходи, не е получила повече гласове от очакваното, вероятно също стимулира еврото.

Ръстът на еврото изпрати долара малко по-надолу спрямо кошница от валути, въпреки че зелените пари бяха на заден ход, след като данните от петък показаха, че инфлацията в САЩ се охлажда през май, затвърждавайки очакванията, че Федералният резерв ще започне да намалява лихвените проценти по-късно тази година.

Доларовият индекс последно беше с 0,14% по-нисък при 105,57, около едноседмично дъно.

Ако инфлацията продължи да се държи… първото намаление от 25 базисни пункта остава още за септември“, прогнозира Майкъл Браун, старши изследователски стратег в Pepperstone.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"