fbpx

Еврозоната не трябва да облекчава банковите буфери, съветва ЕЦБ

Икономическият растеж в еврозоната ще остане слаб в краткосрочен план, тъй като услугите и пазарът на труда отслабват, но страните в блока не трябва да освобождават дискреционните банкови буфери, за да облекчат положението, коментира вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.

Уточнява се, че някои от най-големите страни в еврозоната са въвели така наречения антицикличен буфер, който принуждава кредиторите да заделят повече капитал, който след това може да бъде освободен, когато икономическият цикъл се обърне в негативен план.

Макропруденциалните власти трябва да запазят освобождаваеми капиталови буфери, за да гарантират, че те са налични в случай, че условията в банковия сектор се влошат“, изтъква Гиндос.

Германия и Франция въведоха такива буфери тази година, като Франция планира да ги увеличи от началото на следващата година, докато Нидерландия обяви планове да удвои буфера следващия май.

Икономиката на еврозоната като цяло стагнира през цялата година и всяко възстановяване през следващата година ще бъде плитко, запазвайки растежа под 1%. „По-слабата промишлена активност се разпространява към услугите“, уточнява де Гиндос и прогнозира, че вероятно икономиката на еврозоната ще остане потисната в близко бъдеще. Дори пазарът на труда, светлата точка в икономиката на блока, започна да показва признаци на отслабване, отбелязва още де Гиндос.

Икономическата болка идва, когато ЕЦБ вдигна лихвените проценти до рекордно високо ниво чрез 10 поредни увеличения, надявайки се да забави потребителското търсене и да върне инфлацията обратно към целта си от 2%.

Според Гиндос настоящата инфлация, която заради интервенциите на ЕЦБ с повишаването на лихвите падна под 3%, има вероятност отново да отскочи нагоре през следващите месеци, дори ако общата дезинфлационна тенденция продължи в средносрочен план.

Що се отнася до перспективите за лихвените проценти, вицепрезидентът на ЕЦБ посочва, че банката ще има повече информация през декември, „за да преоцени перспективите за инфлация и необходимите политически действия“.

Той също така повторя стандартните насоки на банката, че лихвените проценти, задържани на сегашното си ниво „за достатъчно дълъг период“, ще играят „съществена“ роля за намаляване на инфлацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"