fbpx

Факт е първият международен договор за изкуствения интелект

Първият правно обвързващ международен договор за изкуствения интелект ИИ е отворен за подписване от страните, които са го договорили, включително членовете на Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания, съобщи правозащитната организация на Съвета на Европа, цитирана от Ройтерс.

Конвенцията за изкуствен интелект, която се разработва от години и беше приета през май след дискусии между 57 държави, разглежда рисковете, които ИИ може да породи, като същевременно насърчава отговорните иновации.

Тази конвенция е важна стъпка към гарантиране, че тези нови технологии могат да бъдат използвани, без да се подкопават нашите най-стари ценности, като правата на човека и върховенството на закона“, посочва в изявление министърът на правосъдието на Великобритания Шабана Махмуд.

Конвенцията за изкуствен интелект се фокусира основно върху защитата на човешките права на хората, засегнати от системи с изкуствен интелект и е отделна от Закона за изкуствен интелект на ЕС, който влезе в сила миналия месец, отбелязва Ройтерс. Законът за ИИ на ЕС включва всеобхватни разпоредби относно разработването, внедряването и използването на системи за ИИ в рамките на вътрешния пазар на ЕС.

Специален комитет през 2019 г. започна да проучва осъществимостта на рамкова конвенция за ИИ, а през 2022 г. е сформиран Комитет по изкуствен интелект, който изготви и договори текста.

Подписалите могат да изберат да приемат или запазят законодателни, административни или други мерки за прилагане на разпоредбите.

Франческа Фанучи, правен експерт в ECNL (Европейски център за нестопанско право Stichting), която допринесе за процеса на изготвяне на договора заедно с други групи на гражданското общество, коментира пред Ройтерс, че споразумението е било „разводнено“ в широк набор от принципи.

„Формулирането на принципите и задълженията в тази конвенция е толкова широко и изпълнено с уговорки, че повдига сериозни въпроси относно тяхната правна сигурност и ефективна приложимост“, казва тя.

Фанучи изтъква като недостатъци изключенията за AI системите, използвани за целите на националната сигурност, и ограничения контрол на частните компании спрямо публичния сектор. „Този двоен стандарт е разочароващ“, добавя тя.

Правителството на Обединеното кралство заяви, че ще работи с регулаторите, прехвърлените администрации и местните власти, за да гарантира, че може да приложи по подходящ начин новите си изисквания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"